Na južnoj strani otoka Visa između uvale Stinive i Srebrne smjestila se uvala Mala Travna, odnosno Molo Trovno po komiški, mjesto kakvo ne možete naći nigdje drugdje na svijetu.

Malu šljunčanu plažu uokviruju ravne kose ploče, a more je ondje uvijek nešto hladnije, kako zbog struja tako i zbog izvora slatke vode. Do Male Travne odnedavno je moguće doći i automobilom makadamskim putem iz Marinih Zemalja.

Bijele stijene i modro more, kao i robinzonski restoran u kojem desetljećima književnik Senko Karuza priprema specijalitete iz morske smočnice čine neodoljivu slikovnicu koja puni baterije, hrani tijelo i dušu.

Kada ne piše o otoku, Senko priprema specijalitete od namirnica koje se zapetljaju o mreže i uhvate o udice, nerijetko u kombinaciji sa samoniklim otočnim biljem, uz koje najbolje paše čaša vugave.

Juha od dimljene morske mačke s priljepcima, kaparima i motarom, brudet ili mirisni rižot neka su od jela koja se osobito hvale. Odlučite li krenuti prema restoranu u jedinstvenoj uvali, imajte na umu da cijene nisu bagatela te da vjerojatno nećete imati signala na mobitelu. Menija nema, jede se ono što je svježe i na stol dolazi u polaganom ritmu, bez žurbe, pa se možete i osvježiti u moru između delicija. Također, dobro je i rezervirati stol prije dolaska.

Neki gosti zamjeraju Senku dugo čekanje na hranu, ignoriranje ili to što se nisu osjećali dobrodošlima, ali oni koji ga bolje poznaju ispričat će vam kako se to događa s ljudima koji ne poštuju prirodu, tišinu i otok ili zaborave kako nisu došli u restoran s bijelim stolnjacima.  

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju