Kad pričamo o nekom gradu, mjestu ili državi, često je najbolje slušati savjete lokalaca. Na britanskom portalu Guardian objavljena je priča o francuskom gradu Rennesu, kroz koji znatiželjnike provodi chef Arnaud Guilloux, a koga slušati ako ne čovjeka koji em ovdje živi, em ima gastronomiju u malom prstu...

Hrana

Rennes je odlično odredište za gurmane, a specijalitet kojim se posebno ponose zove se galette – saucisse, tradicionalna bretonska hrana koju možete naći na svakom koraku. Radi se o kobasici umotanoj u heljdu s dodatkom luka (po izboru), a konzumira se bez ikakvog umaka. Najčešće je ljudi jedu na glavnoj tržnici Place des Lices, ali i na drugim mjestima, među kojima je i restoran Coquille u ulici Nantaise, koja je postala pravo gastro središte u blizini centra. Tu ćete uživati u mnogim lokalnim specijalitetima, a ako ste više tip od egzotične hrane, tu se nalazi i sjajni tajlandski restoran Chawp Shop Kphet.

Rennes - 4 Rennes - 4 (Foto: Getty Images)

Kulturna ponuda

Muzej Bretanje prilično je zanimljiv i u njemu ćete doživjeti putovanje kroz povijest regije, Tu se nalaze i djela velikana, odnosno skice nekih od najpoznatijih slikara ikad poput Picassa i Gaugaina. Jasno, djela umjetnika koji su inspirirani Bretanjom poput Narcissea Chailloua i Octavea Penguillyja čine stalni postav, no tu su ujedno i izložbe moderne umjetnosti, tako da će svako naći nešto za sebe.

Četvrt

Rennes je prilično malen, pa je teško izdvojiti određenu četvrt, ali područje oko trga Saint-Germain, tik uz crkvu Saint-Germain, sjajno je. Ima atraktivan mali trg i dobra mjesta za jelo i kupnju, a iza crkve nalazi se nevjerojatni japanski restoran Le Fuji; ondje je već oko 30 godina i zbilja je autentičan. Za kupnju postoji fantastična knjižara Librairie Le Failler, koja izdaje zanimljiva izdanja. S druge strane rijeke, zanimljive trgovine u ulici Vasselot uključuju Wakatepe, koji prodaje samo održivu robu – organski pamuk, odjeću te veganske cipele.

Rennes - 5 Rennes - 5 (Foto: Getty Images)

Odmor u prirodi

Glavni park u Rennesu je Parc du Thabor, koji datira iz 18. stoljeća i nalazi se na najvišem brdu u gradu. Kada je prvi put otvoren, u njega su mogli ući samo muškarci. No, u blizini je još ljepši park - Oberthur, koji je mali, ali šarmantniji. Radi se zapravo o vrtu stare rezidencije vlasnika tiskare Françoisa - Charlesa Oberthura i njegove supruge Marie Hamelin.

Gdje spavati

Hotel Magic Hall sjajno je mjesto, posebno ako ste ljubitelj glazbe. Sobe su zvučno izolirane, a također, svaka je uređena i na drugačiji način. S obzirom da se u prizemlju nalazi veliki otvoreni lounge kao i kuhinja, imat ćete dojam da ste u nečijoj kući, a dvokrevetnu sobu s doručkom platit ćete od 500 kuna na više.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju