Mauricijus ima jednu neobičnu podudarnost, a ta je da je jedna od njegovih najpoznatijih turističkih atrakcija prilično nalik njegovoj zastavi. Naime, zastava Mauricijusa lako je pamtljiva jer se sastoji od samo četiri boje uredno posložene horizontalno jedna iznad druge: crvena, plava, žuta i zelena.

A ono što ćete vidjeti na Mauricijusu ima veze s ovim. Pa krenimo.

U malom selu na zapadu zemlje, pod imenom Chamarel, smjestilo se pješčano čudo. Geološki fenomen je svojom čudnovatošću pretekao prirodne ljepote ove zemlje: ovdje se nalazi mala pustinja čiji pijesak dolazi u nevjerojatnim bojama.

Crvena, smeđa, ljubičasta, ružičasta, zelena, plava, žuta… I sve su grupirane po boji, samo se nježno prelijevajući jedna u drugu.

Turisti ove pješčane dine opisuju kao psihodelične, i moramo se složiti. Prekrasne boje koje se nježno prelijevaju jedna u drugu rezultat su vulkanskih aktivnosti.

Vjeruje se kako su posljedica hlađenja vulkanske prašine i kamenja na različitim temperaturama te miješanja s mineralima, no jedan misterij ostaje nerazriješen. Naime, pijesak kao da se sam grupira po bojama.

Fenomen je otkriven tek nedavno, 1960-ih godina kada je i dobio neslužbeni naziv: Pijesak sedam boja. Od tada pa sve do danas ostao je jedna od najpopularnijih destinacija na Mauricijusu, a s obzirom na njegove plaže i prekrasnu prirodu kao jaku konkurenciju, ovo govori mnogo.

Na sreću po pijesak, a nesreću turista, po njemu ne možete hodati. Ograđen je zaštitnom ogradom koja mu osigurava mir. Možete mu se diviti izbliza i fotografirati – a to će biti sasvim dovoljno. Na kraju krajeva, gdje drugdje možete pronaći ovakvo nešto?

Ni to nije sve – u okrugu šarenog pješčanika nalazi se prekrasan egzotičan park. U moru zelenila smještena je provalija niz koju se obrušavaju impresivni slapovi. Duž cijelog parka pružaju se staze duge 60 kilometara, a kad završite šetnju predlažemo da odmorite u lokalnoj destileriji ruma. Mmm!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju