Zagrebačka županija neprestano nam pokazuje kako se u njoj uživa i odmara, a sada vidimo da obiluje i raznoraznim atrakcijama zbog kojih ćemo zaboraviti na more.

Spomen-kuća Titanic 100

Spomen kuća Titanic 100 Spomen kuća Titanic 100 (Foto: PR)

Nema onoga koji nije pustio barem jednu suzu na sada već kultni film Titanic. I dok mi još uvijek razmišljamo o tome kako je bilo mjesta za Jacka na vratima, nekolicina Hrvata iz Pisarovine osnovala je udrugu Spomen-kuća Titanic 100 posvećenu tom nemilom događaju koji nas i dandanas dira u srce. Uloga Hrvata u ovoj tragediji nije nepoznata, upravo je Carpathia na kojoj su bili hrvatski pomorci bila ta koja je spasila preživjele. Ipak, mnogi nisu bili te sreće, a među njima je i Stjepan Turčin iz sela kraj Pisarovine, koji je putovao tim brodom koji sada leži na dnu oceana. Turčin, nažalost, nije dovršio svoje putovanje koje je započeo te nesretne 1912. godine, no u njegovu čast stanovnici sela jednu su drvenu kućicu pretvorili u spomenik ispunjen predmetima vezanim za najpoznatiju nesreću na moru, a mogu je pogledati svi koji su u prolazu. Grupa entuzijasta neće stati na tome, već na mjestu njegove kuće planira podići tematski park posvećen toj pomorskoj tragediji.

''Beethovenova zelinska sonata''

Da, i Beethoven je povezan s nama, i to na simpatičan i zanimljiv način. Grofica Marija Erdödy, koja je živjela u dvorcu Paukovcu smještenom u zelingradskom kraju, bila je njegova bliska prijateljica i muza kojoj je on posvetio nekoliko skladbi, a ona mu je zauzvrat slala brojne boce zelinskog vina iz svojeg vinograda pored dvorca. O njihovoj platonskoj vezi govore nam mnogobrojna pisma koja su si međusobno slali, a sve o njihovoj povezanosti ispričano je u Muzeju Sveti Ivan Zelina. Kako bi dočarali njihovu povezanost, napravljen je i dokumentarac o toj zanimljivoj vezi koji možete pogledati prije negoli se zaputite na mjesto radnje.

Europska kulturna ruta sv. Martina

Francuski svetac sveti Martin iz Toursa proputovao je pola Europe, a na svojem putovanju nije zaobišao ni nas. Bilo ga je posvuda – od rodne Francuske preko Njemačke, Nizozemske, Belgije, Mađarske pa do Slovenije i Hrvatske. Tako je njegova ruta postala simbol zajedništva koji objedinjuje sve zemlje Europe kroz koje je putovao. Svoju je stopu kao i u ostalim zemljama, dobio i kod nas, i to u mjestu Sveti Martin na Muri, koje je po njemu dobilo ime. Osim toga, Hrvati su njemu u čast posvetili 44 crkve te su priključili 22 hrvatska mjesta njegovu velikom putovanju, od kojih se većina nalazi unutar Zagrebačke županije. Zaputite se i vi njegovim stopama te se priključite zanimljivoj ruti koja će vas provesti kroz pitoreskna mjestašca koja možda niste nikada imali priliku posjetiti.

Drvene kapele u Turopolju

Svako mjesto svoju crkvu ima, no Turopolje je poznato po svojim specifičnim kapelama od drveta. Tih drvenih ljepotica unutar turopoljskih granica i nešto izvan njih ima ukupno 11, a postoje na tom području još od srednjeg vijeka. Toliko su jednostavne i originalne da nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ako se zateknete na području Velike Gorice, Velike Mlake, Buševeca ili pak Dvoranaca, Lučelnice, Gustelnice, Cvetković Brda, upustite se u potragu za tim nacionalnim blagom, nećete ostati razočarani.

Zavičajni muzej Donja Kupčina

Zavičajni muzej Donja Kupčina Zavičajni muzej Donja Kupčina (Foto: PR)

Zagrebačka županija kraj je bogat kulturnom narodnom baštinom, a to se najbolje može vidjeti baš u Zavičajnom muzeju u Donjoj Kupčini kraj Pisarovine. Taj simpatični muzej prepun je tradicionalnih rukotvorina, tekstila, namještaja i opreme koja neodoljivo podsjeća na dane kada je vrhunac tehnologije bila kočija koja ih je vodila od mjesta do mjesta. Oživite duh prošlosti i posjetite ovaj kraj koji budi nostalgiju. U Zavičajnom muzeju nude se i raznorazne radionice pomoću kojih možete naučiti tkati, izrađivati opanke, pa i govoriti po kupčinski. Zabave i smijeha zasigurno neće nedostajati, a uživati mogu i klinci, koji mogu trčati po livadama unutar muzeja i upoznati se s tim krajem.

Kompleks Novi dvori Zaprešić i dvorac Lužnica

Lužnica MŽ Lužnica MŽ (Foto: PR)

Od dvorca do dvorca. Zaprešić i mjesta oko njega obiluju tim građevinama koje mame uzdahe samim pogledom na njih. I dok je u Novim dvorima boravio naš ban Jelačić, dvorac Lužnica je nakon plemićkih obitelji pao u ruke sestara milosrdnica te je danas na raspolaganju građanima Zaprešića. Od romantičnog perivoja do park-šume. Lagana šetnjica Novim dvorima ostavit će posjetitelje bez daha zbog prekrasne prirode i arhitekture, a možete je završiti u „vrtlarevoj kući“ koja je danas pretvorena u restoran. Tamo ćete uživati u jelima iz Nadvorske kuharice po čijim se receptima radila hrana za Jelačića i njegovu obitelj te okusiti kako se jelo u to doba.

Dvorac Januševac

Dvorac Januševec Dvorac Januševec (Foto: PR)

Svi ljubitelji romantike koji su u nekom trenutku zamišljali svoj život unutar zidina dvorca oduševit će se Januševcem pokraj Zaprešića. Nekoć je imao brojne vlasnike, a danas je dio državnog arhiva koji svatko može posjetiti i diviti se njegovoj vanjštini kao što su to nekoć radili baruni i grofovi. Iako nije otvoren za posjetitelje, uvijek možete do njega prošetati i okinuti koji selfie.

Andautonija

Arheološko nalazište Andautonija Arheološko nalazište Andautonija (Foto: PR)

Kod nas zasigurno ne vrijedi ona ''što južnije, to tužnije'' jer osim prekrasnog mora južno od Zagreba nalazi se nezaobilazno arheološko nalazište Andautonija, u kojem su stari Rimljani ostavili svoj otisak. Taj muzej na otvorenom nalazi se pokraj sela Ščitarjevo, a prostire se na 2500 m2. Rimski municipij sagrađen je na trasi rimske ceste, današnje Sisak – Ptuj, a imao je i gradsko kupalište, odnosno terme u kojima su mogli uživati njihovi stanovnici. Ako želite iskusiti dio rimskog svijeta, nalazište je najbolje posjetiti u proljeće kada se održava manifestacija ''Proljeće u Andautoniji'' ili pak u rujnu kada možete sudjelovati u Dionizijskim svečanostima, isprobavati rimsku odjeću i uživati u hrani i piću poput pravog hedonista, što su stari Rimljani i bili.

Kula Zrinski u Vrbovcu

Kula Zrinski, Vrbovec Kula Zrinski, Vrbovec (Foto: PR)

Nema onoga tko nije čuo o tužnoj sudbini slavne hrvatske obitelji Zrinski. Iako je njihova loza odavno izumrla, za sobom su ostavili brojnu ostavštinu kojoj se i danas divimo. Jedna je takva i kula Zrinski u Vrbovcu, jedini podsjetnik na nekadašnju srednjovjekovnu utvrdu Vrbovec. Prema legendi, ban Petar Zrinski rodio se baš u toj kuli, koja ponosno stoji na istom mjestu već više od 400 godina. Svatko tko želi oživjeti legendu može kulu doći i pogledati kako bi osjetio dašak onog vremena kada je sve bilo drukčije.

Arheološko blago u srcu Žumberka

kaciga budinjak kaciga budinjak (Foto: PR)

Obilazak je možda najbolje početi posjetom Eko-centru Budinjak, u istoimenom malom mjestu u središnjem dijelu Žumberka, pa odavde zakoračiti u Arheološki park Budinjak. Pretpovijesno nalazište krije mnoge zanimljivosti, a bogatu prošlost ovoga kraja upoznat ćete laganom šetnjom po poučnoj Stazi kneževa. Budinjak je tek dio Žumberačkog arheološkog puta, trase duljine 53 km po kojoj su raspoređene brojne povijesne znamenitosti poput misterioznih ostataka srednjovjekovnog Starog grada Tuščaka i Starog grada Žumberka ili groblja keltskog plemena Latobika u Brateljima. Kraj Glušinje je grkokatolička župna crkva Sv. Petra i Pavla iz 17. stoljeća, podsjetnik na povijesnu činjenicu da su područje Žumberka prije gotovo 500 godina naselili uskoci, većinom grkokatoličke ispovijesti. Zato se u ovom kraju nalazi mnogo grkokatoličkih kapelica i crkvi, više nego igdje u Hrvatskoj. Žumberački uskočki muzej s prikazom života u ta stara vremena može se razgledati u mjestu Stojdraga.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Turistička zajednica Zagrebačke županije po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju