Šetnja šumom Marča

Teška vrućina i sparina najbolje se podnosi u šumi i prirodi. Zagrebačka županija u tom se pogledu ima se čime pohvaliti, u njoj su i šume Marča i Žutica idealne za rekreaciju. Moslavačka gora obiluje poučnim stazama, od kojih je ona u šumi Marča blago brdovita i duga 3 kilometra, zbog čega je idealna za obitelji s djecom jer nije previše zahtjevna. Sam početak staze je uz Seosko imanje Kezele, koje je samo po sebi bogato raznim sadržajem i gastronomskom ponudom u kojoj će uživati baš svi.

Seoski turizam Kezele Seoski turizam Kezele (Foto: PR)

Tu je i izletište Petek, koje se također može pohvaliti brojnim sadržajem gdje će svatko pronaći nešto baš za sebe. Nedaleko od izletišta nalazi se i pravi mali raj na zemlji – imanje Stara Marča. Nalazi se tik uz šumu Marča, a na njemu se može kušati domaća hrana i piće te bučino ulje iz vlastite proizvodnje. Šetnjica kroz šumu pravi je odmor za dušu i tijelo, a nakon toga svakako preporučamo kušanje škrleta, autohtone moslavačke sorte, koja je i danas zaštitni znak Vinarije Voštinić Klasnić.

Lječilište Naftalan Lječilište Naftalan (Foto: PR)

Kupanac u bazenima Naftalan i Hotel Sport

Kada temperature prijeđu ugodnih 30 stupnjeva, sve o čemu možemo razmišljati jest gdje se prvo osvježiti. Kako su raznorazna mjesta s bazenima u ovom razdoblju dupkom puna, valja potražiti bazene koji nude sličan sadržaj, ali nisu toliko razvikani. Lječilište Naftalan i Hotel Sport u Ivanić-Gradu udaljeni su od Zagreba svega pola sata, a njihovi vanjski bazeni jednostavno pozivaju na kupanac. Bazeni su opremljeni hidromasažnim mlaznicama i slapovima, pa osim opuštanja unutar bazena možete uživati u žuborenju vode dok ispijate jedan od ljetnih koktela u hladu suncobrana. Obje destinacije imaju i unutarnje bazene u koje možete uletjeti kada se zaželite brčkanja u vodi na temperaturi od ugodnih tridesetak stupnjeva.

Biciklom kroz Zagrebačku županiju Biciklom kroz Zagrebačku županiju (Foto: PR)

Biciklom po Zagrebačkoj županiji

Šuma Marča poznata je i po biciklističkim stazama i rutama. Staza plava/savska duga je 41 km, a njome se po cesti mogu voziti svi, dok će ozbiljniji igrači skrenuti na makadam koji nije za one slabijeg srca. Tu je i staza zelena/moslavačka koja je duga 37 km, a namijenjena je i amaterima i MTB biciklima za one koji uživaju kada im trnci adrenalina prostruje tijelom. Svojom biciklističkom rutom može se pohvaliti i Turopolje, kao i grad Sv. Ivan Zelina, ali i područje Samobora te Jastrebarskog. Baš poput staza u šumi Marča, i one se sastoje od asfaltiranih cesta u čijim stazama može uživati cijela obitelj, kao i od makadamskih staza idealnih za brdski biciklizam. Ti gradovi imaju mnogo naselja koja su povezana cestama na kojima je promet motornim vozilima vrlo rijedak, stoga se možete opustiti i uživati u razgledavanju kraja na dva kotača.

Konjički klubovi nude jahanje za sve dobne skupine Konjički klubovi nude jahanje za sve dobne skupine (Foto: PR)

Jahanje u konjičkim klubovima

Tko je rekao da je jahanje rezervirano samo za one dubljeg džepa? Konjičkih klubova malo izvan Zagreba ima mnogo. Western Ranch Cowboy dovodi Divlji zapad malo bliže nama, uz country-glazbu možemo uživati u pravoj američkoj atmosferi i zajahati jednog od prekrasnih pastuha ili kobila u pratnji educiranih jahača. Western Ranch Cowboy nudi i brojne druge sadržaje, a kada se nakon uživancije u brojnim aktivnostima javi vaš želudac, u ponudi imaju brojne steakove i burgere od kojih rastu zazubice. Osim njega tu su i Ranch Kurilovec i konjički klub Trajbar Team, koji su mnogima najpoznatiji kao destinacije za vjenčanja, no i oni imaju svoga konja za trku. Etno farma Mirnovec seosko je imanje smješteno u srcu grada Samobora. Skrbe o tim plemenitim životinjama te nude školu jahanja za sve generacije uz koje ćete se povezati s prirodom na sasvim novoj razini. Za rekreativce tu je konjički klub „Zelingrad“, a za one malo ozbiljnije jahače koji taj sport žele učiniti svojim hobijem tu je konjički klub AGRAMER.

Japetić Japetić (Foto: PR)

Letenje nad Japetićem i Plešivicom

Oni kojima noge ne klecaju na pomisao visine uživat će u pravoj adrenalinskoj bombi koju pruža Zagrebačka županija. Riječ je o dvije paragliding stazeJapetić i Plešivica, s kojih pogled puca na prekrasnu prirodu koju u punom sjaju možete doživjeti baš letom iznad nje. Let se odvija zajedno s instruktorom čije znanje ulijeva sigurnost, pa se možete opustiti i uživati u nebeskim visinama koje se rijetko tko odluči posjetiti na taj način. Paragliding je posljednjih godina uzeo maha jer je jedan od najjednostavnijih načina na koji možete ostvariti san o letenju nebom. Iako će vam se na samom početku vjerojatno srce spustiti u pete, kada poletite u visine, zaboravit ćete na sve osim na predivnu prirodu pod sobom.

Rijeka Kupa Rijeka Kupa (Foto: PR)

Pecanje za one željne mira u prirodi

Oni koji traže mir daleko od užeglog asfalta mogu uzeti ribički štap pod ruku i uputiti se u Pisarovinu na rijeku Kupu. Ona sa svojim pritocima i rječicama privlači brojne ribiče jer obiluje ribama poput šarana, amura, klena, linjaka, soma, štuku i smuđa, a jedna od njih može zagristi i vaš mamac. Tamo se održava i mala škola ribolova za najmlađe koji se u ovom sportu tek žele okušati, a po završetku školice dobivaju i diplomu, ribički pribor i teleskopski štap, što će klince zasigurno oduševiti. Osim Pisarovine ribičijom se mogu pohvaliti i u Sv. Ivanu Zelini, čije jezero Mokrica već dulje vrijeme privlači rekreativce u tom opuštenom sportu. Voda je čista, a ribe ima napretek pa se ne trebate iznenaditi ako već u prvim minutama koja zagrize baš vaš mamac.

Biciklističke staze vode od naselja do naselja Biciklističke staze vode od naselja do naselja (Foto: PR)

Adrenalinska vožnja quadom

Kada vas uhvati želja za pustolovinom i adrenalinom, zaputite se u Sv. Ivan Zelinu, Samoboru i Turopolju. Tamo će vas dočekati prava avanturistička poslastica u obliku vožnje quadovima na off road turama Samobor Quad – SQUAD, dado-quad.com u Zelini ili Avanturopolje. Za vožnju vozila nije potrebno nikakvo prethodno znanje, a možete ga unajmiti na jedan ili više dana te vozeći se njime doživjeti sve čari tog kraja. Ponuda je šarolika, pa tako u svojoj ruti možete u uživati uz pomoć vodiča koji vas vodi kroz zanimljive dijelove prekrasne prirode, a na sredini rute moći ćete se odmoriti uz ukusni ručak ispunjen prigorskim specijalitetima koji će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce. Nakon malog odmora i uživanja u piću i hrani, svoju pustolovinu možete nastaviti dalje i krenuti u istraživanje prekrasnog prigorskog krajolika koji će vam ostati u sjećanju zauvijek.

Nepoznato lice poznate Zagrebačke županije idealno je mjesto za rekreaciju i aktivni odmor.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Turistička zajednica Zagrebačke županije po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju