Znate ono kad vidite nešto predobro po smiješnoj cijeni? Recimo, novi iPhone za 500 kuna ili Golfa VII starog pet godina za pet tisuća eura? Nešto je tu uvijek sumnjivo, ali ispadne da se nekad neke stvari zbilja mogu dobiti za smiješan novac. Prije nekog vremena u pretežno ruralnim dijelovima Italije prodavale su se kuće za 1 euro, neki su te kuće i kupili, a mi prenosimo njihova iskustva u članku objavljenom na CNN-u.

U posljednjih godinu dana velik broj gradića na Siciliji, ali i na sjeveru zemlje, ponudio je kuće po bagatelnim cijenama, sve s ciljem doseljavanja i revitalizacije zajednice. Tu ideju popratili su brojni svjetski mediji, uključujući i CNN, koji se potrudio istražiti je li zapravo itko te kuće na kraju i kupio ili je sve ostalo samo na dobroj "reklami"?

Pokazalo se kako su neki domovi, po cijeni od jednog eura našli kupca, a njihova su iskustva zapravo – pozitivna. Dakle, iako su naišli na neke stvari koje su ih možda iznenadile, nimalo ne žale što su kupili nekretninu u Italiji.

Jedna od prvih kupaca bila je Francuskinja Morgane Guihot. Ona je kupila kuću u gradiću Mussomeli, smještenom u srcu Sicilije, doslovno izvadivši "sitniš" iz džepa. Ipak, Guihot i njezin suprug malo su se iznenadili kad su shvatili da su kupci obvezni uložiti novac u renoviranje kuće (vjerojatno nisu pročitali "sitna slova"). Međutim, njima to nije bio nikakav problem. "Oboje smo umjetnici i bavimo se restauriranjem, te smo većinu posla bez većih problema napravili sami", pojašnjava Morgane. Kuću su gotovo cijelu obnovili, a još im je ostalo samo napraviti – kupaonicu. Unatoč kupnji, i dalje će ostati živjeti u Nantesu te kuću planiraju koristiti tijekom zimskih i ljetnih praznika.

Cammarata - 3 Cammarata - 3 (Foto: Getty Images)

"Kad smo odlučili kupiti drugi dom, bili smo privučeni jeftinim ponudama u Italiji, cijene u Francuskoj jednostavno su preskupe", dodaje. Također je pohvalila lokalno stanovništvo koje ih je dočekalo otvorenih ruku, ali ima i lijepe riječi za ono što je uvijek najveći problem – birokraciju. "Sve je prošlo bolje nego smo očekivali, a jednog dana (Morgane i suprug su u tridesetima) ovdje ćemo uživati u mirovini", zaključuje.

Jeftinu kuću u Italiji kupio je i belgijski biznismen Patric Janssen. Ipak, on ju je platio nešto više od jednog eura, ali zato kuća nije bila u "raspadu". „Iskreno, nismo kupili kuću za euro. Pokazali su nam ukupno 25 kuća, od kojih su neke bile u jako lošem stanju, pa smo na kraju kupili trosobnu kuću od 10 tisuća eura i još nešto novca uložili u njezinu obnovu", priznaje Janssen. I njihov je plan korištenje kuće kao vikendice za vrijeme praznika i godišnjih odmora. Kuća koju su kupili također se nalazi u Mussomeli, a Belgijci govore kako do nje dođu za čas jer direktni let koji povezuje Bruxelles i Cataniju traje tek oko 2 sata.

Eto, sad kad znate ova iskustva, možda nije loša opcija da i vi razmislite o nečemu takvome. Budimo iskreni, kuću na našoj obali teško možete priuštiti, a Sicilija je izvrsno povezana zračnim putem s Venecijom i Trstom. Stoga, možda kupovina bagatelne kuće na jugu Italije i nije tako loša opcija.

Besplatne kuće za sve: Talijani časte nekretninama, a neki dobivaju i bonuse Cammarata - 4 Cammarata - 1 Cammarata - 2 +0 Cammarata - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju