Bome, nije lako turističkoj zajednici na sjeveru Španjolske. Kako turistički reklamirati svoj kraj kad već u startu imaju smrt u nazivu? Da, privući će neke mračnjake i avanturiste koji očekuju kojekakve bizarnosti, no otići će razočarani. Sve što ih ovdje čeka „samo“ su lijepe plaže.

Otkuda uopće ime Obala smrti ili Costa da Morte? Svoje neslavno ime duguje brojnim brodolomima koji su se kroz povijest ovdje događali. Izložena jakim strujama Atlantskog oceana, ova zona obila se o glavu mnogim kapetanima i mornarima.

Čak i danas smatra se nesigurnim dijelom za putovanja, naročito zbog brojnih klifova i podvodnih stijena. Duž dugačkih obala, nije rijetkost naići na križeve postavljene u sjećanje na poginule, te kao zavjet svecima koji čuvaju od oluja, nevremena i brodoloma.

Jedno od lijepih, ali tužnih mjesta koje možete posjetiti je tzv. Englesko groblje u selu Xavina. Ovdje počiva 175 mornara koji su se utopili 1890. godine kada je potonuo engleski brod. Spokojno groblje kraj divljih valova Atlantika, u predivnoj prirodi, vrijedno je posjete iako nije klasična turistička atrakcija.

No, da ne bude sve zavijeno u crno, podsjetimo da ovdje možete pronaći i uistinu prekrasne dijelove vedrijeg sadržaja.

Primjerice, veličanstvene slapove Ezaro, biciklističku rutu Dolmens, svjetionike na rtovima koji su povezani 200 kilometara dugom stazom „Put svjetionika“, zelenu oazu Verdes Refuge, beskrajnu pješčanu plažu Praia do Rostro

A treba li dodatno napominjati odličnu gastro ponudu, baziranu na morskim plodovima?

Ako ste se već spakirali, podsjetimo da je Obala smrti dio je galicijske obale, na samom sjeveru Španjolske.

Zanimljivo je da su joj čak i Rimljani pripisali dramatično značenje, nazvavši galicijske obale krajem svijeta, Finis-terrae. Za njih je možda i bio, pa je naziv ostao - tamošnji rt se i danas zove Rt Finisterre. Eto, moći ćete reći da ste bili i na kraju svijeta, bez da ste ikoga slagali.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju