Ratovi, revolucije, propasti carstava transformirali su kartu svijeta u 20. stoljeću. Začudo, od toga su najviše "profitirali" – glavni gradovi, piše CNN.

Na početku 20. stoljeća samo je četrdesetak država imalo glavne gradove, dok je oko 2000. godine, taj broj narastao na više od 200. Velike političke promjene, nestanak kolonijalnog svijeta, ali i raspad država poput Sovjetskog Saveza i Jugoslavije rapidno su povećali taj broj.

Većina država i dalje ima jedan glavni grad. On je prije svega mjesto gdje se okupljaju političari kako bi donosili zakone, glavni grad služi kao administrativno središte zemlje. Ipak, neke države imaju dva glavna grada (mada ne službeno), a razlozi su mahom – različiti. Mogu biti politički, ekonomski, ali i posve neobični.

No dosta priče, vrijeme je za predstavljanje dijela tih država!

Benin (Porto-Novo i Cotonou)

Ova zapadnoafrička država koja izlazi na Atlantik diči se s dva glavna grada. Lučki Cotonou dočekuje putnike koji stižu u Benin, a ujedno je i najveći grad u zemlji te središte vlade. S druge strane, samo sat vremena udaljen je službeni glavni grad Porto-Novo, koji turiste osvaja uskim uličicama obraslim drvećem i povijesnom arhitekturom.

Čile (Santiago i Valparaiso)

Dok članovi nacionalnih čileanskih upravnih i sudskih tijela promatraju kako pada snijeg u planinama koje okružuju Santiago, ekipa iz nacionalnog zakonodavnog tijela uživa u živopisnom zalasku sunca u gradu Valparaiso, smještenom na Tihom oceanu. Iako su udaljeni tek stotinjak kilometara cestom, razlika u izgledu tih dvaju gradova je ogromna, a mi bismo svakako prije preporučili posjet Valparaisu.

Nizozemska (Amsterdam i Haag)

S mnoštvom kanala, poznatim muzejima i bogatom poviješću, Amsterdam je uvijek jedna od top turističkih europskih destinacija. Pa iako je službeno glavni grad zemlje, nizozemska vlada radi i odluke donosi u jednom drugom gradu – Haagu, koji je nama najpoznatiji po radu suda.

Južnoafrička Republika (Pretoria, Cape Town, Bloemfontein)

Hah, što reći tek za ovu državu, koja ima tri glavna grada. Podjela je izvršena kako bi se ravnomjerno rasporedila moć među regijama. U Cape Townu nalazi se zakonodavna vlast (parlament), u Pretoriji izvršna (vlada), dok je sudbena pripala Bloemfonteinu. Kad na sve ovo kažemo kako je najveći i najpoznatiji grad Johannesburg, jasno vam je kakva administrativna zbrka vlada u zemlji na jugu Afrike.

Tanzanija (Dar es Salaam i Dodoma)

Davne 1973. godine tanzanijske vlasti odlučile su premjestiti glavni grad iz Dar es Salaama u Dodomu zbog njegove centralne lokacije. Unatoč izgradnji širokih avenija i velikih zgrada, taj proces još uvijek nije dovršen, s obzirom na to da je velik dio administracije i dalje u Dar es Salaamu. Ipak, prošle godine i predsjednik je premjestio ured u Dodomu, pa će valjda nakon gotovo pola stoljeća proces preseljenja biti dovršen...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju