Beskrajne pješčane plaže, dvorci, palače, izvrsna klima, morske delicije, predivni gradovi – sve su to stvari koje čine Portugal izuzetno popularnom i poželjno destinacijom. Ali, prije samog odlaska, nije loše naučiti neke stvari o mjestima i gradovima koje ćete vrlo vjerojatno posjetiti putem...

U Lisabonu zaboravite na kolica

Ako ste odlučili s malim djetetom put glavnog grada, možda to i nije najbolja ideja. Jest, grad je zabavan, siguran i sjajan za istraživanje, ali je jako, jako brdovit, pa neće imati problema samo oni s dječjim kolicima, već i svi koji su u lošijoj kondiciji. Imajte na umu kako se jedan od najpoznatijih kvartova zove „Bairro Alto“, što bismo doslovno mogli prevesti kao visoka četvrt, a prepun je stepenica. Ipak, ako ste odlučili ići, srećom, postoje i nosiljke za manju djecu. Također, sjajna je i vijest cijena Ubera, kojeg ćete teško platiti više od pedesetak kuna gdje god da se krećete gradom...

Lisabon - 1 Lisabon - 1 (Foto: Getty Images)

Nemojte propustiti Pomorski muzej u Belemu

Belem je vremenom postao lisabonska četvrt, a isplati ga se posjetiti i da u njemu samo uživate u pogledu na more. Ipak, tu se smjestio i Pomorski muzej (Museu de Marinha). Ovdje ćete naučiti sve važno o avanturama Vasca da Game i ostalih portugalskih istraživača, a u njemu se čak i nalaze artefakti s da Gaminih putovanja. Svaki zaljubljenik u povijest, uživat će u brojnim pomorskim mapama i globusima smještenim diljem muzeja. Cijena za odrasle iznosi oko 40 – ak kuna, a za djecu upola manje.

Lisabonski tramvaju znaju biti prekrcani

Kako će biti nakon pandemije ne znamo, ali jedna od zaštitnih slika grada, legendarni žuti tramvaji, znaju biti prilično krcati, što s obzirom na brdovitost grada, ne treba uopće čuditi. Prazni tramvaji su rijetkost i pravo čudo, tako da odlučite li se za tramvaj, pripremite se na gužvanje.

Posjetite Sintru na sunčan dan

Kad se vratite iz Portugala, budite uvjereni da će vas oni koji su bili nekad prije vas pitati jeste li obišli Sintru. Ovaj čudesni grad prepun još čudesnijih palača iz kojeg se može vidjeti i ocean mjesto je koje se ne smije zaobići. Maorska utvrda, palača Pena, palača Quinta de Regaleira oduzimaju dah, a posjet vam jedino može malo pokvariti – vrijeme. Zbog blizine oceana ono je promjenjivo, no prije odlaska provjerite prognozu i uvjerite se da je sunčano, jer u maglovitim pogledima, nećete pretjerano uživati.

Hladno more na jugu

Ako odlučite posjetiti regiju Algarve, mjesto na koje odlaze mnogi surferi i gdje vas čekaju brojne pješčane plaže, nemojte se neugodno iznenaditi temperaturom mora. Naime, preko ljeta će temperatura teško prijeći 17, 18 stupnjeva, a to i nije baš preugodno za plivanje. To i ne treba čuditi, s obzirom da Algarve izlazi na ocean.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju