Na visokim strmim liticama s lijeve obale Neretve, do ceste koja vodi od Mostara do Čapljine, ušuškao se Počitelj, mirni gradić iznimne ljepote koji se nalazi na listama najljepših malih gradova Europe, onih koje masovni turizam još uvijek nije pregazio. I samo pogled na razglednice tog mjesta što prikazuju grad na stijeni uokviren zelenilom i rijekom, otkriva da se radi o jedinstvenom mjestu – gradiću u kojem se miješaju orijentalni i mediteranski utjecaji. Za vrijeme osmanskog perioda, Počitelj je promijenio izgled i poprimio orijentalne konture, koje su ostale vidljive do danas.

Od 2003. godine kulturno-povijesna jezgra predstavlja nacionalni spomenik BiH. Vremenu odolijeva Hadži-Alijina džamija, Šišman Ibrahim-pašina džamija, sahat-kula, medresa (škola), hamam, han (prenoćište) te kuća Gavrankapetanovića – jedna od prvih likovnih kolonija u jugoistočnoj Europi koju čine dvije manje i jedna veće zgrada.

Povijesni gradić Počitelj, izgrađen ispod tvrđave u prošlosti je bio važno uporište u obrani od Turaka. Tvrđavu je sagradio kralj Tvrtko godine 1383., a uloga joj je bila u kontroliranju puta do mora dolinom rijeke Neretve. Za vrijeme Austro-Ugarske Počitelj gubi strateški značaj, kao i dijelove zidina. Nakon nemirnih vremena u kojima se stradao, Počitelj je s vremenom obnovljen. 

Omima koji traže idilično i mirno mjesto na kojem još uvijek nema gomile hotela, apartmana, restorana i kafića, Počitelj bi mogao biti pravo mjesto na kojem mogu napuniti baterije i uživati u predivnoj prirodi.

Hercegovačke Plitvice: Nestvarno lijepo kupalište blizu granice s Hrvatskom Kravice Kravice Kravice +0 Kravice

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju