Putovanje od tisuću milja započinje prvim korakom, kaže stara kineska izreka. A u slučaju današnjih putnika, ona poprima doslovno značenje. Neki od njih željeli su avanturu, neki dobru priču, a neki pomoći drugima.

Trenutno je u svijetu zabilježeno oko 20 takvih aktualnih pothvata, a većina njih odigrava se u neku humanitarnu svrhu. Možda vas baš to inspirira na malo drugačiji i neposredniji način putovanja 😉

Dave Kunst – avantura obilježena tragedijom

Dave je sa svojim bratom Johnom u ljeto 1970. godine krenuo na put oko svijeta pješke. Možemo samo zamisliti oduševljenje na licu njihovih roditelja! No, imali su plan i odlučili ga ostvariti: prijeći Europu, Sjevernu Ameriku i Aziju.

Nažalost, putem ih je zadesila tragedija. U napadu afganistanskih pobunjenika, ubijen je Daveov brat John. Njegovo mjesto popunio je drugi brat, Pete, a Dave je na kraju ostvario svoju (i bratovu) želju, zaokruživši put oko svijeta s 23 255 prijeđenih kilometara u 4 godine. Bio je to prvi službeni pothvat te vrste.

Steven Newman – novinar s dobrim njuhom

Drugi rekorder bio je Steven koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao prva osoba koja je propješačila svijetom sama. Tijekom svoje avanture prešao je 20 država i pet kontinenata tj. oko 24 000 kilometara u četiri godine.

Steven je inače bio novinar u potrazi za dobrim pričama. Vjerovao je kako će mu pješačenje svijetom pružiti bolji uvid u zemlje koje obilazi i bio je u pravu. Njegove reportaže prenosili su mediji diljem svijeta, a po povratku je gostovao u preko stotinu radio i TV emisija.

Rosie Swale-Pope – humanitarna šetnja hladnim sjeverom

Kako su Dave i Steven već ostavili svoj trag, Rosie je odlučila krenuti radikalno: ne samo obići svijet na nogama, već pritom i trčati. Njena avantura uz to je bila i humanitarnog karaktera – cilj je bio proširiti svijest o karcinomu, te skupiti donacije.

Njena ruta nije bila šetnja Parizom. Obišla je cijeli sjever, od Rusije i Aljaske, preko Kanade i Grenlanda, sve do Islanda i Ujedinjenog Kraljevstva. Pritom je istrošila 50 pari tenisica i skupila gotovo 300 000 eura donacija. Eh da, jesmo li spomenuli da je Rosie gospođa od 57 godina? Naš naklon!

Ffyona Campbell – brza, ali i varljiva

Fyfona je držala rekord kao prva ženska osoba koja je propješačila svijet. No, ta titula oduzeta joj je nakon što je otkriveno da je malo varala na američkoj dionici. Ffyona, Ffyona, Ffyona…

Šteta, jer je unatoč tome uistinu prošla velik dio: čak 32 000 kilometara. Obišla je SAD, Australiju, Afriku i Europu u 11 godina. Na putovanju se očito nije žurila, ali kad je zatrebalo za novi rekord, pretrčala je cijelu Australiju pješke u samo 95 dana. Tu titulu zaradila je pošteno.

George Meegan – putem se oženio

Avanturist George upustio se na svoje putovanje Južnom i Sjevernom Amerikom 1977. godine. Putovao je bez novaca, pa možete zamisliti na što je to putovanje ličilo. Putem se uspio i oženiti i dobiti dvoje djece, a dogodovštine je dokumentirao u knjizi „The Longest Walk“.

Harry Lee McGinnis – čovjek koji se ne zna vratiti s pive

Harryjevo prezime možda vas asocira na pivo, a zgodan je podatak da je svoje putovanje života započeo u Dublinu, tijekom parade na blagdan Svetog Patrika. Njegova parada se nastavila kroz idućih 66 zemalja i 16 godina.

A pazite sad ovo: kad je počeo šetnju imao je 64 godine – kad ju je završio imao je 80 godina! To mu nije bilo prvi put. Još 1983. godine otišao je u šetnju SAD-om iz koje se vratio nakon četiri godine. Naprosto jedan od onih koje trebate držati na oku kada kažu da idu malo van.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju