Pregršt je razloga za posjet Zanzibaru. Taj istočnoafrički otok, koji je sastavni dio Tanzanije, udaljen je oko dva sata vožnje trajektom od Dar Es Salaama, velikog obalnog grada. 

Zanzibar je politički dio Tanzanije i sastoji se od nekoliko otoka. Četiri glavna otoka su otok Unguja (odnosno Zanzibar), Pemba,  Latham i Mafia.

Do ovog afričkog otoka najlakše ćete stići pomoću Turkish Airlinesa koji u ponudi ima povratne letove iz Zagreba već od 500-tinjak eura s presjedanjem u Istanbulu. Put nije nimalo kratak, trebat će vam oko 15 sati leta avionom, ako ne uračunamo samo vrijeme koje ćete provesti u Istanbulu između letova. Savjet je da letite do Dar es Saalama pa uhvatite lokalni avion ili katamaran do Zanzibara jer je let do Zanzibara nešto skuplji.

No, što možete očekivati na ovom predivnom otoku? Krenimo redom…

Izgubite se u Jozani šumi

Šuma Jozani jedno je od najpopularnijih mjesta za posjetiti u Zanzibaru. Šuma je posljednje utočište na svijetu u kojem možete vidjeti zanzibarskog crvenog kolobusa (majmun). Šuma se nalazi na istočnom dijelu otoka i jedno je od najbujnijih mjesta na Zanzibaru. To je nepokolebljiv podsjetnik na ono što smo učinili našem okolišu tijekom stoljeća. Lako se izgubiti i pronaći majmune u ovoj šumi. Mnoge prirodne staze vode kroz prekrasne šume, a crveni kolobusi nisu sramežljivi. Nakon posjeta Jozaniju, svakako prijeđite ulicu i posjetite šumu mangrova.

Crveni kolobus Crveni kolobus (Foto: Getty Images)

Posjetite Stone Town

Kada se pitate što raditi u Zanzibaru, posjet Stone Townu je neophodan. Postoje mnoga jedinstvena mjesta za vidjeti u Stone Townu, uključujući prekrasne butike i mnoštvo fantastičnih restorana. Zaputite se u vrtove Forodhani i posjetite Staru tvrđavu!

Sami možete lako prošetati Stone Townom, ali najbolje je rezervirati pješačku turu s Colors of Zanzibar kako biste saznali više o onome što vidite. Svakako posjetite i Darjani tržnicu. Tržnica Darajani (ili bazar) je glavni bazar u Stone Townu. To je ujedno i najpopularnije mjesto za kupnju začina, datulja, kruha, voća i gotovo svega što vam može zatrebati. Osim suvenira, to je fantastično mjesto za upijanje kulture.

Okupajte se na plaži Paje

Ako postoji najpoznatije mjesto za izletnike na Zanzibaru, onda je to plaža Paje. Na plaži se nalaze moderni kafići, restorani, barovi i hosteli, što ovu plažu čini jednom od najpopularnijih na cijelom otoku. Provedite nekoliko dana opuštajući se u primamljivim tirkiznim vodama, što je ujedno i najbolja aktivnost za one koji traže besplatne aktivnosti u Zanzibaru. Za one koji žele aktivan odmor u Zanzibaru, najpopularnija stvar koju možete učiniti na Paje plaži je kite surfing. Postoji zaista velik broj škola i iznajmljivača koji jedva čekaju da vas odvedu na vodu i pokažu vam tajne kitesurfinga.

Plaža Paje Plaža Paje (Foto: Getty Images)

Upoznajte svijet začina

Zanzibar se često naziva "Otok začina" zbog bogate povijesti proizvodnje klinčića, muškatnog oraščića, vanilije i cimeta. Upravo je vođena tura kroz svijet začina jedna je pet najboljih stvari koje trebate učiniti kad ste na Zanzibaru. Većina ovih obilazaka kreće iz Stone Towna i vodi vas do velike farme začina da vidite, dodirnete i kušate mnoge okuse Zanzibara. Obavezno ponesite dodatnu gotovinu ako želite kupiti začine i čaj za ponijeti kući.

Istražite predivne leptire otočja

Zanzibar Butterfly Center nalazi se u blizini šume Jozani, tako da je stvarno sjajno iskustvo ako ste već u tom području. Nudi interaktivno okruženje koje će voljeti i djeca i odrasli. Ovdje se uzgajaju leptiri uz pomoć 40 lokalnih farmera iz obližnjeg sela. Poljoprivreda pruža stabilan prihod za poljoprivrednike, a uz to vraća okolišu. U centru za leptire možete pustiti leptire da lepršaju posvuda oko vas dok imate edukativni posjet i učite o očuvanju. Možete uživati u 30-minutnom vođenom obilasku imanja, a ulaznice izravno podržavaju obuku poljoprivrednika.

Skoknite na izlet do Prison otoka

Prison Island jedno je od onih sjajnih mjesta u Zanzibaru koje ne smijete zaobići. Uhvatite brod u Stone Townu kako biste stigli do kultnog otoka Changuu. Izgrađen kasnih 1800-ih, ovaj je zatvor služio kao otok za robove, nasilne zatvorenike i karantene. Danas, na ovom otoku najveću radost predstavlja razgledavanje obližnjeg utočišta za kornjače. Obavezno ponesite kremu za sunčanje za prijevoz brodom jer sunce može vrlo brzo stvoriti opekline.

Posjetite „The rock“

Restoran Rock je sinonim za Zanzibar i obično se spominje u svakom najboljem vodiču zanzibarskih restorana. Restoran se nalazi u Pongweu (jugoistočni dio otoka) i dostupan je motorom ili taksijem iz Pajea. Ako ga posjetite za vrijeme plime, besplatni taksi brod će vas dovesti do stijene (osim ako vam se ne da plivati). Ono što morate znati je da su cijene ovdje zaista paprene. No, to je cijena koju plaćate za večeru na Indijskom oceanu. Svakako rezervirajte svoj stol unaprijed.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju