Prekrasne planine i vrludajuće rijeke planinarima i zaljubljenicima u netaknutu prirodu nude odmor iz snova. Željni avanture pronaći će strme kamene staze, a oni više raspoloženi za lagan šetnju mogu izabrati puteve koji vode pokraj vinograda i samostana.

Najljepši slapovi: Babin Zub

Južni dio Stare planine omiljen je među planinarima zbog slapova, potočića i pitoresknih sela. Babin Zub ime je dobio po korodiranim kamenim površinama i idealan je za planinarenje u proljetnim i ljetnim mjesecima. Zimi se pretvara u skijalište a s vrha puca prekrasan pogled na cijeli planinski lanac.

Planinarenje s pričom: Rtanj

Planinu Rtanj prate brojne priče i legende - priča se da se na njoj nalazila baza vanzemaljaca, piramida koja je sada prekrivena šumom ali i da u njoj obitava moćni čarobnjak. Biljke koje rastu na njenim obroncima prema legendi imaju čarobna svojstva i od njih se radi poznati rtanjski čaj. Na samoj planinarskoj stazi nema puno hlada, tako da se često organiziraju noćna planinarenja i gledanje izlaska sunca na vrhu.

Prirodni fenomeni: Vratanjske kapije

Na jugu zemlje pronaći ćete šumsku stazu uz manastir Vratna koja vodi prema tri prirodno stvorena kamena luka. Do prva dva, Male kapije i Velike kapije jednostavno je doći, a do Suhe kapije vodi zahtjevnija staza. Na putu ćete vjerojatno sresti divlje ovce i srne.

Pravi izazov: Planina Svrljig

Planinarenje po ovim brdima zahtjeva dobru kondiciju, ali se definitivno isplati. Savršen mir, tišina i nepregledne šume oborit će vas s nogu. Za mnoge staze dovoljan je jedan dan, ali za one željne pravog iskustva postoji i petodnevna staza na kojoj ćete proći pokraj tvrđava, izvora i malih sela.

Posjet manastirima: Ovčarsko Kablarska klisura

Ova klisura nudi dramatične poglede na rijeku Moravu koja vijuga u njenom podnožju. Dio je „Svete planine“ jer se u ovim brdima nalazi čak 10 manastira u kojima možete predahnuti nakon napornog planinarenja. U obližnjoj Ovčar banji možete se opustiti u wellnessu i priuštiti si masažu.

Razgledavanje spilja: Lazarov kanjon

U Istočnoj Srbiji smjestio se Lazarov kanjon, najdublji i najdulji kanjon u zemlji. Oko njega nalazi se bezbroj planinarskih staza, od jednostavnih do onih jako zahtjevnih. Posebni dragulj su upravo spilje, njih 200 - tinjak, a najveća, Lazarova spilja dugačka je 9407 metara i mogu ju posjetiti turisti.

Opuštajuće šetnje: Fruška gora

Pola sata vožnje od Novog Sada nalazi se Nacionalni park Fruška gora. Staze su uglavnom jednostavne i vode pokraj suncem obasjanih vinograda. Ako se tamo zateknete, probajte lokalno vino bermet.

Šetnja s dozom povijesti: Nacionalni park Đerdap

Jedan od najljepših krajolika na ruti rijeke Dunav upravo je ovaj nacionalni park. Najpoznatija su svakako poznata „Željezna vrata“, klisura koja čini granicu između Srbije i Rumunjske. U parku se nalazi i poznato arheološko nalazište Lepenski vir u kojem su pronađene skulpture stare čak 8000 godina!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju