Istok Hrvatske

Ako ste stanovnik istočnih predjela Hrvatske ili vas ponese ljepota ravničarskog duha i odlučite se na otkrivanje ovih predjela tada nemožete zaobići posjet planinskom području Papuka, Krndije i Dilja i Parka prirode Papuk. Do najviših vrhova Papuka (953m) i Ivačke glave (913m) vode brojni putevi. Sa svojim predivnim bukovim šumama i velebnim hrastovima ovaj nam kraj pokazuje kako je nekada izgledala čitava Slavonija. Posebno ćemo izdvojiti Park-šumu Jankovac koja obiluje pješačkim stazama i slap Skakavac sa svojih 35 m visine.

Gorski kotar

Između Rijeke i Karlovca se smjestilo područje Gorskog Kotara bogato šumom ali i predivnim stjenovitim formacijama. Neki od najljepših vidika Kvarnerskog mora i otoka prostiru se upravo sa ovih planina. Najviši je vrh Bjelolasica (1534m), a posebno se u ovom kraju izdvaja Strogi prirodni rezervat Bijele i Samarske stijene. Ova dva stjenovita područja povezuje jedna od najljepših planinarskih staza "Vihoraški put". Priroda se ovdje spretno poigrala svojim fenomenima i stvorila galeriju nevjerojatnih krških oblika koji ostavljaju bez riječi. Staza iziskuje dosta opreza i spretnosti a potrebno je oko 6h opreznog hodanja po ovom stjenovitom području.



Istra i Kvarner

Istrijani i Riječani za svoja pješačenja rado izabiru Učku i Ćićariju. Sa vrha Učke puca jedan od najljepših pogleda na Kvarner i njegove otoke. Ove dvije ljepotice divno se slažu u jednu stazu jer je moguće sa najvišeg vrha Učke (Vojak 1396 m) preko prijevoja Poklon, prijeći na hrbat Ćićarije koja se proteže dužinom od 45 km. Jedan manji dio zalazi i u Sloveniju, a najviši joj je vrh Veliki Planik (1272 m). Zanimljivo je i područje Korita (1010 m), livada na kojoj se nalazi deset masivnih drvenih korita koja su nekada služila za napajanje stoke. Na samom kraju, u blizini granice sa Slovenijom nalazi se najsjeverniji vrh Ćićarije Žbevnica (1014 m). Tu je prostrana livada s koje vidik puca na sve strane. Posebno je dojmljiv vidik prema ostatku Ćićarije i vrhu Učke.

Lika

U samom srcu Hrvatske smjestio se Velebit. Planina koja je svim planinarima izazov. Predivni vidici na sinje more i otoke, guste ličke šume i visoki stjenoviti vrhovi su ono što krasi ovu planinsku ljepoticu. Svojom vizijom i teškim radom vrsnih graditelja Ante Premužić je u stijeni Velebita 30-ih godina prošlog stoljeća izgradio jednu od najljepših planinarskih staza u ovom dijelu Europe. "Premužićeva staza" počinje od Zavižana u nacionalnom parku Sjeverni Velebit i proteže se sve do prijevoja Baške Oštarije. Za ovaj hodački pothvat potrebno je više dana ali možete posjećivati dijelove ove staze i u kraćem vremenskom razdoblju. Polazište avanture može biti Zavižan, Alan ili Baške Oštarije. Ako ste naumili provesti vikend na ovoj stazi potrebno je pomno planirati i osmisliti kružnu turu jer je prijevoz u ovim predjelima najveći problem.


Dalmacija

Stanovnici južnijih krajeva za svoje planinarske ture često izabiru jednu od naših najljepših planina, Mosor. Proteže se uz more od Klisa iznad Splita do kanjona rijeke Cetine kod Omiša. Njegov najviši vrh je Veliki Kabal (1339 m) a najposjećeniji je vrh Vickov stup (1325 m). Ova dva vrha mogu se zajednički posjetiti jer ih spaja greben i udaljeni su oko pola sata pješačenja. Njegov izrazito krški krajolik je predivan u bilo koje doba godine ali u ljetnim mjesecima je izrazito teško prohodan zbog jarkog sunca i nedostatka vode. Odaberite pravo vrijeme i uputite se u razotkrivanje njegovih vidikovaca koji pružaju predivne poglede prema moru sa mirisom kadulje, smilja i pelina.

Planiranje izleta

Važno je da prije negoli krenete na put napravite detaljan plan i organizaciju izleta, pratite prognozu vremenskih prilika i pripremite potrebnu opremu. Poželjno je da imate sa sobom kartu područja u kojem planirate provesti vrijeme ili neku modernu opremu za bilježenje puta kao što je sat Huawei Watch GT 2 Pro čija nova značajka Route Back bilježi vašu rutu putovanja i koristi GPS za preciznije označavanje položaja. Kad je GPS signal preslab, šalje upozorenja. U tim okolnostima i dalje možete koristiti snimljenu rutu putovanja za provjeru u stvarnom vremenu i pronaći put natrag. Do 2 tjedna trajanja baterije pruža dodatnu dozu sigurnosti i kontinuirano napajanje za vaše aktivnosti.

Napravljen je od safirnog stakla i otporan je na ogrebotine, a neprimjetno se spaja s titanijskim kućištem za lagan i čvrst dizajn. Lice sata nudi 200 izbora, pa ga uvijek možete prilagoditi svom stilu i raspoloženju.

Pruža vam i sveobuhvatne podatke kao što su broj otkucaja srca, prosječna brzina, maksimalni nagib, staza i udaljenost. Osim toga, također možete primati glasovna upozorenja ako bilo koji podatak premaši uobičajenu razinu.

Ovaj će vas uređaj upozoriti i na iznenadne jake vremenske neprilike, putem u sat ugrađenog barometra nadmorske visine kojim otkriva promjenu tlaka zraka u stvarnom vremenu kako bi vam pružio podsjetnike i kako biste uvijek mogli biti spremni za svoja putovanja i avanture na otvorenom.

Huawei Watch GT 2 Pro uz koristi za planinarenje i slične avanture posjeduje i automatsko prepoznavanje vježbe pa se možete jednostavno baviti svojim uobičajenim treningom i sat će ga automatski prepoznati, a zatim krenite pratiti aktivnost jednim dodirom. Sat prikuplja statistiku i savjetuje vam čak i vrijeme potrebno za oporavak. I dok spavate, sat nadgleda vaš puls, analizira vaše disanje i daje rezultat o vašoj ukupnoj kvaliteti spavanja, a istovremeno pruža prijedloge za bolji odmor. Može poslužiti i kao daljinski upravljač za kameru, a preko sata možete primiti, odbiti ili utišati poziv i provjeravati povijest poziva izravno na satu putem Bluetooth veze s telefonom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju