Ako ste ikada posjetili Peking, morali ste zaviriti na Veliki odnosno Kineski zid. 

E, sad, jeste li bili na uređenom, renovinanom, i zlatom obloženom novom dijelu namijenjenom turistima ili ste sjeli u kombi i zaputili se stotinjak kilometara dalje u ruinu, krš i lom – ovisilo je o vremenu, novcu i avanturističkom duhu.

Uglavnom – nebo i zemlja, ali da je i jedno i drugo predivno – predivno je.

Veliki zid vidjeli ste u filmovima, reklamama, serijama, ali vjerojatno niste ni zamišljali da jedan njegov kraj završava u – moru! U mjestu Laolongtou naime Kineski zid ulazi u Bohajsko more. To mjesto još se naziva i "Glava starog zmaja" jer podsjeća na zmaja koji pije vodu. Kineski zid završava u moru Kineski zid završava u moru (Foto: Getty Images)

Tristotinjak kilometara udaljen od Pekinga, Stari zmaj malo-pomalo skuplja sve veći broj turista koji dolaze uživati u pogledu na velebni spomenik ljudskoj obrani od neprijatelja, koji nažalost nije urodio plodom.

Dinastije su tako u biti gubile vrijeme jer su Mongoli zaobišli zid i osvojili ih, no zato danas imamo kamo putovati i na što okidati selfieje! Upamtite, Lao Long Tou i dodir Kineskog zida s Pacifikom. Zakon!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju