Sezonu izleta otvorila je lijepa vijest o novoj destinaciji na istoku Hrvatske. Reći će vam, i dokazati koliko je lijepo carstvo hrastovih šuma, u Otočkim virovima u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ondje je pokrenut projekt Virovi u sklopu kojeg će posjetitelji odmarati i istraživati netaknutu prirodu te autohtone delicije.

Zelene šume zlatnog istoka

Šume hrasta na nekad močvarnim područjima ovdje su poznate kao Spačvanska šuma koja se prostire na površini od 40 000 hektara, što je veće od Lonjskog polja i gotovo duplo veće od Plitvičkih jezera.

Izletište koje Slavoncima i Srijemcima budi posebne uspomene i na kojem su tradicionalno uživali ribolovci i promatrači ptica, od 1. svibnja otvara nova vrata: u obliku Biokološko-edukacijskog centra za posjetitelje.

Što to znači? To znači da Spačvansku šumu možete istražiti na iznajmljenim biciklima prilagođenima mlađima, starijima i osobama s invaliditetom, šetati šumom po poučnim stazama, doživjeti jedinstvenu vožnju solarnim brodom, zaploviti kanuima rijekom ili istraživati srednjovjekovno arheološko nalazište Virgrad.

Kao u pravoj bajci, spačvanske šume skrivaju i zaboravljene ostatke prošlosti koji sada, zahvaljujući lokalnim entuzijastima, oživljavaju pred našim očima. Srednjovjekovno arheološko nalazište Virgrad bila je značajna obrambena utvrda kojoj je pripadalo čak 39 sela, no uništeno je u razdoblju osmanskih osvajanja Slavonije i Srijema.

Danas je uređen i zaštićen spomenik kulture, te nova-stara atrakcija u sklopu poučne staze. U šetnji njome prijeći ćete mostove, promatrati ptice s promatračnica, pronaći brojne zanimljive informacije na edukativnim tablama – ili jednostavno, odmoriti na klupici u tišini koju ispunjavaju samo žubor čiste vode i pjev ptica.

Krajolik krase drveni čamci na zlatnim obalama, zelene stoljetne šume hrasta, labudovi na vodi i mostovi s kojih pecaju ribiči mnogi opisuju kao mali Kopački rit.

Virovi i legenda o kićenim galijama

Ako se pitate što su to točno Virovi – rijeka? Potok? Jezero? Odgovor je negdje između. Riječ je o posebnoj vodenoj masi čiji vodostaj varira i ima karakteristike močvare. Kada razina vode naraste, Virovi pronalaze svoj put do rijeke Spačve koja vodi prema Bosutu i Savi. Dugački su gotovo 20 kilometara, a široki u prosjeku 60 metara. U njima caruju šaran, štuka, som, karas, a možda sretnete i koju vidru.

A uz Virove se veže i jedna neobična legenda. Ona kaže kako je mladi virgradski knez došao u obližnji grad Otok zaprositi dražesnu kneginju. No, njen otac nije bio oduševljen siromašnim proscem. Rekao mu je kako može dobiti ruku njegove kćeri samo pod uvjetom da doplovi u Otok s raskošno okićenim galijama, punim darova. Tada je to bila suha zemlja i knez se našao u nevolji. Okupio je vojsku i iskopao ogroman kanal od šuma do Otoka koji je poplavio vodom iz okolnih bazena i Save. Izgradio je galije, okitio ih cvijećem i narodnim ruhom, te pobjedonosno uplovio u Otok. Otada su ovi kanali ispunjeni vodom, poznati kao Virovi.

Romantiku prati i mnoštvo sadržaja, pa ni posjetioci neće ostati „na suhom“. Virovi nude i smještaje sa 60 ležaja, konferencijsku dvoranu, restoran s domaćim i tradicionalnim jelima, wellness centar, multimedijalnu dvoranu u kojoj možete saznati sve što vas zanima o flori i fauni ovog područja ili čak promatrati prirodu iz perspektive orla, jelena ili riba u svom okruženju, park za djecu

Ukratko, sve potrebno da ovaj predivan doživljaj i fotosafari budu zaokruženi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju