Novi dvori zaprešićki prvi se put spominju krajem 16. stoljeća kao Curia nova. Nakon prvih vlasnika grofova Zrinskih, Nove dvore kupila je velikaška obitelj Čikulin nakon koje je dvorac bio u vlasništvu nekoliko obitelji u nizu, da bi ga 1852. godine od grofa Aleksandra VI. Erdödyja za 175.000 forinti kupio ban Josip Jelačić. Imanje je bilo vlasništvo obitelji Jelačić do 1934. godine kada ih hrvatskom narodu nakon svoje smrti ostavlja grofica Anka Jelačić, posljednja od obitelji.

Nakon što se na samom ulazu u spomenički kompleks Novih dvora prođu obnovljeni spomenici: jedinstvena Vršilnica, trokatno Spremište plodina, a danas Muzej Matija Skurjeni u sklopu kojeg je i turističko-informativni centar, Kuružnjak i druge pripadajuće stambene i gospodarske zgrade, zakoračivši kroz nekadašnji kameni ulaz kao da kroz vremenski portal u trenutku ulazite u daleku prošlost.

Kroz veličanstvenu, 200 m dugu aleju kestena pogled odmah privlači jednostavan pravokutni dvorac. Već je iz daljine uočljiv središnji rizalit, okružen perivojem i stazama. Izgrađen u klasicističkom stilu, tada grof ban Josip Jelačić dao ga je nadograditi u neogotičkom stilu. Na površini od pet hektara unutar velikog romantičarskog perivoja i listopadne park šume, koje većinom čine hrast i grab, šetnja širokim šljunčanim stazama uz cvrkut ptica i tajanstveni miris prirode potiče sva osjetila da uživaju u magičnom i skoro nestvarnom ugođaju.

Nedaleko od dvorca put vas dalje vodi do prekrasne neogotičke kapelice sv. Josipa, koju je 1885. godine sagradio ban Josip Jelačić. Nakon iznenadne smrti, u nju je sahranjena devetomjesečna kći bana Josipa Jelačića. U grobnicu unutar kapelice sahranjen je i ban nakon svoje smrti 26. svibnja 1859., a nakon njega i njegov brat Antun 1875. godine.

Nakon kraće šetnje kroz park-šumu široka staza vodi do neogotičkog mauzoleja obitelji Jelačić koju je 1884. godine, prema oporuci svoga brata Josipa, izgradio Đuro Jelačić. Ova veličanstvena grobnica, djelo arhitekta Hermanna Bolléa podijeljena je na podzemnu i nadzemnu cjelinu s dvama polukružnim stubištima, a posebna je i po tome što je djelomično izgrađena od bijelog kamena donijetog sa Zagrebačke katedrale, nakon velikog potresa 1880. Nakon što su posmrtni ostaci za vrijeme obnove privremeno bili pohranjeni na Mirogoju, u listopadu 1992. godine ponovno su položeni u obiteljski grobnicu.

Nekadašnja vrtlareva kuća Novih dvora danas je dom restoranu susjednih golf terena, na čijoj terasi na toplini ladanjskog sunca možete uživati u specijalitetima banske kuhinje iz Novodvorske kuharice.

Povijesno bogatstvo, dugogodišnja tradicija i lik bana Josipa Jelačića slave se u Novim dvorima modernim tematskim i interaktivnim događanjima, Danima Jelačića, gdje će vas u čarobni svijet minulog vremena povesti sam ban Josip Jelačić i njegova supruga Sofija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju