Kada želite impresionirati prolaznike svojom kućom ili palačom, ali ne želite da vam se influenceri i pozeri naslanjaju na nju tijekom fotografiranja – učinite isto što su radili mediteranski majstori prilikom gradnje ovih predivnih zgrada.

Fasade su ukrasili reljefnim oblicima koji podsjećaju na dijamante ili piramide. U prijevodu, ako se naslonite na njih, boljet će.

Jedna takva hladna ljepotica nalazi se u talijanskom gradu Ferrara. Takozvana „Palača dijamanata“ iz 15. stoljeća ukrašena je s čak 8 500 mramornih „dijamanata“. U njoj se danas nalaze Nacionalna umjetnička galerija i Univerzitet pa ste dobrodošli unutra, ali izvana vrijedi pravilo: gledaj, ne diraj.

Sličnu fasadu ima i ogromna crkva Gesu Nuovo u Napulju. Premda izvana izgleda strogo i jednolično, unutra vas čekaju raskoš i ekstravagancija. Stoga obavezno zanemarite neprijateljsku vanjštinu i prošećite njenim odajama.

Pođete li dalje od Italije, pronaći ćete i zgodan primjerak nezgodne arhitekture u Lisabonu. Casa dos Bicos ili Kuća šiljaka iz 16. stoljeća opravdano nosi svoje ime, a nastala je upravo pod utjecajem talijanskih renesansnih palača.

Uspjela je čak i preživjeti potres koji je udario Lisabon 1755. godine, jačine 7.7 po Richteru. Bio je to jedan od najsmrtonosnijih potresa u povijesti – pretpostavlja se da je ubio između 12 000 i 50 000 ljudi, a popratio ga je i tsunami. No, ova zanimljiva zgrada je opstala do dana današnjeg. Kao što fasada poručuje, s njom nije za zezati se.

Navike zbog kojih su Skandinavci zdravi i u top-formi Skijanje Gumeni bomboni Zdrava prehrana +1 Stockholm - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju