Posjetiti Tunis i zadržati se samo na sjevernom dijelu zemlje bilo bi kao otići u Rim a ne vidjeti Papu. Jug Tunisa su pustinja, beduinska sela, najstarije džamije i predivno slano jezero poznata kao Chott el Djerid – ime koje je nastalo od izraza za jezero koje ljeti presušuje i lišća palme.

Jezero je dugačko čak 250 kilometara, tj. njegova površina iznosi oko 7 000 kilometara kvadratnih. Iako se smatra najvećim slanim jezerom Sahare, njegova veličina varira ovisno o količini vode i poplavljenog područja.

Naime, zbog visokih temperatura koje ljeti mogu doseći i po 50 stupnjeva, te minimalne količine padalina, ovdje prevladava tipična pustinjska klima i voda isparava iz jezera. Ljeti ovo jezero gotovo u potpunosti presuši, a onda se javljaju fatamorgane.

Njegova površina ponekad ima bijeli, ljubičasti, narančasti ili zelenkasti odsjaj, a općenito njegov izgled može varati. Iako se ljeti čini da ga možete prijeći autom ili pješice, ovo se ne preporučuje jer je teren neravan i često nestabilan. Prizor koji će definitivno oduševiti sretnike koji ga zateknu jesu ružičasti plamenci (poznatiji kao flamingosi) koji naseljavaju ovo područje.

Ovdje se snimala i serija Ratovi zvijezda. Tunis je poslužio kao „pustinjski planet“ na kojem je živio Luke Skywalker, a to ćete moći bolje istražiti u berberskom naselju Matmata i hotelu Sidi Driss.

U blizini jezera nalaze se gradovi Kebili i Douz koje svakako valja posjetiti ako prilike dopuštaju. Kebili je jedna od najstarijih oaza u Tunisu, pa čak i šire, a Douz – poznat i kao „Prolaz u Saharu“ - će vas oduševiti svojim palmama kojih ima preko 500 000.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju