Sve donedavno, turski grad Eskišehir imao je dugu listu problema: industriju koja je poprilično zagadila okoliš, rastuću populaciju i kaos u prometu te kao vrhunac, potres magnitude 7.8 po Richteru koji je 1999. godine udario regiju.

Danas ga zovu najsretnijim gradom Turske, Venecijom Anatolije.

Kao da su potres shvatili kao posljednje upozorenje, trgnule su se civilne udruge, lokalne vlasti i građani. Njihovo nastojanje da ponovno izgrade grad nadmašilo je samo građevinsku sferu.

U samo dvije godine, osposobili su nove prometne linije koje su povezale bolnice, sveučilišta i parkove, proširene su pješačke zone, izgrađeni novi mostovi i parkovi uz rijeku, staze za osobe s invaliditetom, a svaka promjena usklađena je s lokalnom kulturom i estetikom. Zaštita okoliša još je nešto na čemu sustavno rade, no prvi koraci urodili su plodom.

Otvoreni su novi kafići i knjižare, i turisti su počeli dolaziti u većem broju. Čak je i uvršten na popis najsigurnijih gradova svijeta.

Gdje leži ova oaza?

Smješten je na zapadnom dijelu Turske, negdje na pola puta između Istanbula i Ankare. Do Istanbula vam treba oko 4 sata vožnje, a do Ankare 2 i pol – no, tko god je iskusio čari turskog prometa, dobro zna da to može i brže.

Eskišehir leži na gotovo 800 metara nadmorske visine odakle gleda na okolne doline. Njime prolazi rijeka Porsuk čije su obale prekrivene zelenilom i cvijećem u kojem možete uživati za toplih ljetnih dana. Naravno, i ovdje vlada kultura kafića usred radnog dana, pa se slobodno počastite turskom kavom ili čajem uz opojne mirise nargile. Jednom se živi, bujrum!

Rijeka dalje vodi u brdašca van grada, prepuna izvora vode i atraktivnih staza za šetanje. Jedan od novijih simbola grada jest Sazova park. ZOO, japanski vrtovi, umjetno jezero, dvorac i zgrade posvećene znanosti objedinjene su u ovom zelenilu – nemojte ga propustiti.

Lijepi grad idealna je kombinacija kaotičnog istoka i modernog duha. To duguje činjenici da je riječ o sveučilišnom gradu s novoizgrađenim kompleksima za studente i mnoštvom sadržaja za mlade. U njemu su smještena tri sveučilišta, a već 1980-ih Sveučilište Anadolu je započelo i TV prijenos predavanja. Zbog ovako mlade populacije zovu ga liberalnom oazom u konzervativnoj sredini, pa čak i „hipijevskim“ gradom.

Prošećete li njegovim ulicama, nemojte se iznenaditi ako na svakom uglu čujete i „naše“ jezike. Ovdje živi i velika zajednica imigranata s Balkana koji pronalaze posao u metaloprerađivačkoj industriji.

Na činjenicu da je usprkos modernom imidžu star preko 4000 godina, podsjeća samo njegovo ime: Eskišehir, koje doslovno znači „stari grad“. Gradski muzeji čuvaju uspomene na antičko doba u brojnim sarkofazima i skulpturama, a smatraju ga i jednim od najljepših gradova Anatolije…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju