Zebra na Abbey Roadu u Londonu jedno je od najposjećenijih mjesta u glavnom gradu Ujedinjenog kraljevstva.

Razlog za to skriva se u činjenici što je na njoj snimljena fotografija za naslovnicu 11. albuma Beatlesa po imenu Abbey Road koji je izdan 1969. godine. Riječ je ujedno i o posljednjem albumu koji je bend zajednički snimio u studiju.

Londonska podzemna - 4 Zanimljivosti Londonski mravinjak: Stvari koje niste znali o jedinstvenoj podzemnoj željeznici

Kultnu fotografiju za naslovnicu napravio je Iain Macmillan, blizak prijatelj Johna Lennona, stojeći na ljestvama usred ulice dok je slavna četvorka hodala lijevo-desno po zebri.

Da je riječ o vrlo poznatom trenutku u povijesti svjetske diskografije, govori i podatak kako su neiskorištene fotografije s ovog snimanja prodane na aukciji 2014. godine za nevjerojatnih 180.000 britanskih funti, odnosno oko 1,5 milijuna kuna.

Zebra na Abbey Roadu nalazi se u sjeverozapadnom Londonu, u St. John's Woodu u Westminsteru. Ovo je vrlo prometno područje – zbog stanovnika koji žive u okolici, i zbog turista koji žele snimiti fotografiju za sjećanje.

Svaka tri mjeseca grad boji zidove uz cestu kako bi prekrio grafite koje ljubitelji Beatlesa ostavljaju iza sebe, no osvježenje boje na zebri nije moguće tako često izvesti.

Gradske vlasti iskoristile su aktualnu situaciju te karantenu Londona zbog pandemije koronavirusa kako bi obnovili boju na legendarnom prijelazu.

"Ovo je vrlo prometna zebra pa samo obojili crte kako bismo osigurali vidljivost te povećali sigurnost za vozače i pješake", rekao je glasnogovornik Gradskog vijeća Westminster za britanske novine The Guardian.

Kako nova zebra danas izgleda može se vidjeti i na live kameri preko ovoga linka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju