Ako ste ikad bili u Londonu, podzemnu željeznicu, da ste i htjeli, niste mogli zaobići. Naime, sustav podzemne željeznice u Londonu najstariji je na svijetu, a ima čak i nadimak "baka" podzemnih sustava. Da, rođena je davne 1863. godine, a vozi na čak 270 stanica diljem ove užurbane metropole, mnogi bi rekli srca Europe. U nastavku vam donosimo nekoliko činjenica o podzemnoj koje sigurno niste znali.

Većina podzemne nije ispod zemlje, zamisli

Iako se čini kao da je cijela podzemna ispod zemlje, to i nije baš istina. Naime, svega 45 posto pruga podzemne željeznice prolazi ispod zemlje.

11,5 dana u podzemnoj

Život u Londonu možda se čini super, no statistike pokazuju kako prosječni stanovnik Londona u vlaku provede čak 11,5 dana godišnje. 

I kraljica se vozi podzemnom

OK, ovo nije baš skroz istina. Istina je da se kraljica vozila u podzemnoj, i to čak nekoliko puta. Jednom kad je imala 13 godina bila je sa svojom sestrom, a drugi put 1969. godine kad je prisustvovala otvorenju Victoria Linea. Svaka čast "pustolovnoj" kraljici.

Gdje je rođen Jerry Springer? 

Svi znamo Jerryja Springera, poznatog televizijskog voditelja nekad popularnog talk showa. No malo ljudi zna da je upravo on rođen u podzemnoj, točnije na stanici Highgate. Bilo je to davne 1944. godine, kada je njegova mama za vrijeme Drugog svjetskog rata pronašla utočište u prostorijama podzemne.

Ako volite gužve, evo savjeta za vas

Ljubitelj ste jutarnjih gužvi i jednostavno volite kad vas drugi naguravaju i zauzimaju sav vaš privatni prostor? Posjetite stanicu Waterloo podzemne željeznice svakog jutra jer upravo tamo prolazi najviše ljudi. Čak njih 57 tisuća u periodu od 7 do 10 sati. WOW! Usporedbe radi, Čakovec s okolnim selima ima nešto više od 30 tisuća stanovnika.

Muzej u podzemnoj

Znate li da je za vrijeme Drugog svjetskog rata Piccadilly line poslužio kao prostor u kojem su se skladištili vrijedni eksponati iz najpopularnijeg gradskog muzeja – British Museuma?

Podzemna smrti

Iako nije nešto što treba isticati, dobro je znati kako se u sustavu podzemne željeznice svake godine dogodi preko 100 slučajeva samoubojstva. "Najpopularnije" linije prema broju samoubojstava (2000-2010) su Northen (145), Central (99), Piccadilly (92) i District (81).

Aldwych Station

Ispod Londona, uz aktivne stanice podzemne željeznice, postoje i one manje poznate, zatvorene stanice. Njih je čak 26, a najpopularnija među njima je stanica Aldwych, otvorena davne 1907. godine, a zatvorena 1994. godine. Danas u ovu stanicu možete doći samo kao dio turističke ture koju vodu London Transport Museum. Više informacija potražite ovdje.

Najveći staklenik na svijetu u koji bi stalo 75 olimpijskih bazena Flower Dome, Singapore - 5 Flower Dome, Singapore - 1 Flower Dome, Singapore - 2 +1 Flower Dome, Singapore - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju