Mnogi su već čuli za Yungas cestu, odnosno Cestu smrti, kako joj „tepaju“ lokalci, ali i turisti iz cijelog svijeta koji hrle na ovo bolivijsko čudo kako bi se mogli pohvaliti adrenalinskom vožnjom koja nije za one slabih živaca. Ali mnogi vjerojatno nisu znali zbog čega je cesta dugačka šezdesetak kilometara proglašena najopasnijom na svijetu i što je to što brojne ljubitelje avanture privlači da posjete Boliviju i zloglasnu „Camino de la Muerte“…

Yungas cesta spaja administrativno središte Bolivije, La Paz i grad Coroico, a prijelazi preko planinskih vrhova do 4650 metara nadmorske visine kojima, osim za potrebe gradnje ceste, ljudska noga nije kročila i koji su obrasli gustom džunglom. Procjene su da je ova cesta dobila svoj uznemirujući nadimak zbog toga što bi ovdje godišnje nastradalo od 200 do čak 300 ljudi.

Uska „zmija“ koja je na nekim mjestima jedva široka da se osobni automobil lagano provuče nije za one koji se boje visine, jer na nekim dijelovima bi vam pogled kroz prozor mogao pucati na tisuću metara provalije koja se pruža podno kotača vašeg vozila.

Za „posebne“ posjetitelje specijalni užitak je proći cestom za vrijeme kiše, kada prolazak kamenitom i ionako sklizavom cestom postaje još veća lutrija, a mimoilaženje s drugim vozilom ruski rulet s pet metaka u bubnju.

Ipak, Yungas cesta lagano gubi svoj nadimak, prvenstveno zbog toga što je prije 20-ak godina izgrađena alternativna cesta, na koju se premjestio veći dio prometa, ali i zbog toga što su marketinški potencijal najopasnije ceste na svijetu vidjele neke druge zemlje sa sličnim avanturističkim čudima pa nastoje, nimalo bezazlenu i lijepu tituli, natjerati na svoj mlin.

Cestom danas vladaju mirnija vremena, ali i dalje je magnet za avanturiste, posebno bicikliste koji u nešto sigurnijoj varijanti prelaze spomenutu rutu. Ako se ipak odlučite za prelazak Yungas ceste osobnim automobilom, molimo vas za oprez i praćenje par savjeta koji bi mogli biti od velike važnosti.

Ako idete nizbrdo, uvijek se spuštajte uz rub, to je je pravilo kojeg se i lokalci drže. Ako u Boliviji rentate automobil, dobro pazite što dobivate. Odabir iz nešto starijeg voznog parka, koji je uobičajen u ovoj zemlji, mogao bi vas dodatno ugroziti na ovom zahtjevnom putu, pa se savjetuje da idete samo s provjerenim opcijama.

I za kraj, kao i uvijek kada idete u planine, a ove nisu za zezanciju, pratite vremensku prognozu. Ne želite valjda na četiri tisuće metara, usred džungle zapeti blatu ili okupani pljuskovima gledati na kojem će klizavom kamenu guma otići u krivom smjeru. Sretan put!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju