Kako bi Dwight Schrute rekao, „Fact: Zalipie je najljepše selo Poljske“. To nije samo prazan pridjev već titula koja mu je dodijeljena bezbroj puta u medijima, putopisima, turističkim reklamama… A razlog njegove ljepote je i više nego očit. Naime, cijelo selo oslikano je šarenim cvjetnim uzorcima koji podsjećaju na one s narodnih nošnji.

Nisu oslikane samo stare drvene kuće, već i pseće kućice, namještaj, odjeća, štale, most preko potoka, bunare, lokalnu crkvu… Što god pogledate, pršti bojama i uzorcima, ali ne na kičast i umjetan način. Umjesto toga, sve djeluje nekako skladno i romantično.

Čak je i proces oslikavanja sela počeo autentično, kao odraz praktične potrebe njegovih stanovnica. Prije otprilike stotinu godina, lokalne žene počele su oslikavanjem „krpati“ nedostatke na kući za koje nisu imale novaca ni znanja kako popraviti.

Oprema kojom su radile bila je njihove vlastite proizvodnje. Malo drveta, malo dlaka s repa krave i eto kista. Vesela navika počela se prenositi s generacije na generaciju a u međuvremenu je doslovno procvala i proširila se na… Pa, sve. I ta tradicija nije prestala čak ni u ratnim vremenima. Ako išta, tada je bila potrebnija nego ikad.

Inspiraciju su pronalazile u prirodi oko sebe, ali i narodnim pričama i vjerovanjima. Tako je jedna od njih, Felicja Curylowa, oslikala cijelu kuću iznutra i izvana. Danas njenu kuću možete posjetiti i u ovom slatkom selu te možda dobiti inspiraciju i za preuređenje svog doma.

Već slutimo novi trend na Instagramu, no ništa neće biti tako originalno i slatko kao ovo… Stoga ako poželite posjetiti ovo fotogenično selo, krenite na jug Poljske. Zalipie se nalazi svega sat i pol vožnje od Krakova i šteta ga je zaobići.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju