Uhvatite li u avionu sjedalo pokraj prozora, trenuci odmah nakon uzlijetanja i malo prije slijetanja nude uistinu spektakularne prizore. Međutim, tijekom ostatka putovanja na visini od deset tisuća metara pogled kroz prozor ne mora biti naročito zanimljiv.

Ljudi često kao prijevozno sredstvo biraju vlak jer on nudi puno opušteniji tip putovanja gdje nema beskrajnih gužvi kao na aerodromu, kozmetika ne mora biti zapakirana u male plastične vrećice a tijekom cijelog putovanja pogled kroz prozor često je idiličan.

Ovdje su neke od najljepših ruta na svijetu, prema glasovima putnika:

1. Vlak kroz Rocky Mountains

Rutu je osmislila luksuzna tvrtka za prijevoz vlakom, a povezuje Denver u Coloradu s gradom Moab u saveznoj državi Utah. Prometuje samo danju kako putnici ne bi propustili prekrasne vidike kojima se mogu diviti kroz velike staklene stijene i terase. U gradu Moabu nalazi se i ulaz u nacionalni park Arches. Cijena po osobi je oko 7 i pol tisuća kuna a uključuje i jedno noćenje u hotelu.

2. Vožnja vlakom kroz Šri Lanku

Vožnja između gradova Kandy i Ella prolazi pokraj živopisnih sela, zelenih brda, plantaža čaja i mnogih drugih ljepota Šri Lanke i zapravo nudi pravi doživljaj lokalne kulture. Put traje 7 sati i iznimno je jeftin, cijena je oko sto kuna ukoliko želite biti sigurni da ćete imati gdje sjesti.

3. Pilatus Luzern u Švicarskoj

Teško da možete pogriješiti s odabirom rute u Švicarskoj jer gotovo sve nude pogled na prekrasne Alpe, šarmantne alpske gradiće i nestvarno lijepa jezera. Za one koji žele još malo više potrebno je otići u Alpnachtad i ukrcati se na Pilatus Luzern - najstrmiji vlak na svijetu! Relativno kratka vožnja od oko 45 minuta nudi spektakularne poglede na planinu Pilatus a košta oko 450 kuna.

4. The Northern Explorer, Novi Zeland

Najduža putnička ruta na Novom Zelandu počinje u Aucklandu i prolazi kroz Hamilton, nacionalni park Otorohangu, Palmerston i i završava u glavnom gradu Wellingtonu. Odlučite li se istražiti Novi Zeland na ovaj način, vidjet ćete vulkanske vrhove, obalu a zaustaviti se možete i u spiljama Waitomo poznatim po svjetlećim crvima. Ovo zasigurno nije najbrži put jer traje oko 12 sati ali je zasigurno najljepši i najopušteniji.

5. Amtrak Adirondack u New Yorku

Postoji i brži način za stići u Montreal iz New Yorka, ali ova je ruta pun pogodak za sve koji žele po prihvatljivoj cijeni istražiti dolinu rijeke Hudson i obalu jezera Champlain. Vlak prometuje svakodnevno i po cijeni od 450 kuna. Ponesite sa sobom knjigu i uživajte u opuštenom putovanju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju