Na popisima najboljih gradova za život na svijetu Beč je uredno pri vrhu ljestvice, a razlozi su mnogi - od dobrog zdravstvenog sustava i prijevoza do obrazovnih institucija. Osim toga svaki dio grada nudi neke nove zanimljivosti i tajne, a među četvrtima koje vrijedi posjetiti nalaze se one koje nude mirno utočište u prirodi, kao i vrela zabave ili odlične glazbe.

Grad glazbe podijeljen je na 23 okruga, a svaki od njih ima svoj naziv i broj. I dok posjetitelji obično lakše pamte imena, Bečani redovito koriste brojeve. Iz središnjeg dijela grada, odnosno prvog okruga raširili su se ostali, a njihovi brojevi redaju se spiralno, u smjeru kretanja kazaljke na satu.

Innere Stadt

Nekoć središte habsburškog carstva, bečki Innere Stadt i danas je jednako elegantan i impresivan kao prije nekoliko stoljeća. Šetajući zavojitim uličicama s pogledom na klasičnu bečku arhitekturu, crkve i spomenike, lako je mislima otputovati u vrijeme kada je Sisi odmarala u palači Hofburg, koja i danas dominira tim dijelom grada. Kočije s konjima povremeno zakloparaju kamenim ulicama i prekinu ulične svirače u njihovim klasičnim izvedbama, idealnoj glazbenoj podlozi za razgledavanje izloga najluksuznijih bečkih butika.

Neubau

Neubau je za Innere Stadt ono što je craft pivo u usporedbi sa šampanjcima - mlađi hipsterski brat kojem nikad nije dosadno. Šarm Nebaua čine načičkani barovi i kafići koji poslužuju ponajbolje kave i pomno smućkane koktele, kao i kreativci koji u njima guštaju. Na ulicama Neubaua pronaći ćete neke od najboljih vintage trgovina u Beču, kao i second handove koji s modernim buticima u baroknim zgradama u baroknom stilu čine jedinstveni štih. Ondje se nalazi i nekadašnji dom Gustava Klimta, a četvrt je i danas muza mnogim poznatim umjetnicima koji crpe inspiraciju uz omiljeno piće i društvo.

Mariahilf

Neposredno uz Neubau smjestio se jedan od najmanjih gradskih okruga. Mariahilf je nešto rezidencijalniji od svojeg raskalašenog susjeda, ali još uvijek mu ne nedostaje akcije. Gusto naseljena sa šarolikim stanarima, ova je četvrt prepuna kulturnih događanja. Poznata i kao 6. okrug, Mariahilf je žarište LGBTQ zajednice. Od Westbahnhofa do Museumsquartiera, ovdje ćete pronaći sve što tražite, uključujući glavnu bečku trgovačku ulicu - Mariahilferstraße, ujedno i granicu prema okrugu Neubau, kao i jednu od omiljenih tržnica na kojoj možete pronaći i fine zalogaje koji se jedu s nogu.

Naschmarkt

Uživate li u otkrivanju gastronomskih kontura gradova, Naschmarkt je obvezna stanica. Tržnica s više od 120 različitih štandova i restorana na karti Beča, doduše u "nešto" drukčijem izdanju egzistira od 16. stoljeća. Kaotična i živahna žila kucavica okruga puna je šarolikih proizvoda - ovdje ćete naći lokalni sir, mirisno voće i razne delicije. Zadovoljstva za nepce ne završavaju s posljednjim štandovima, u lokalnim sporednim uličicama pronaći ćete brojne kafiće i barove kojima ne nedostaje šarma. Od Gumpendorferstraße ili Planquadrata dijeli vas tek ponešto koraka do finog austrijskog, ali i vijetnamskog ili izraelskog bruncha ili barova za lijena uživanja na terasama.

Karmelitermarkt

Okružen Dunavom, Karmelitermarkt smješten je u staroj bečkoj židovskoj četvrti. Osim kuće Sigmunda Freuda, susjedstvu ne nedostaje povijesnih zanimljivosti, uključujući i budistički hram koji su osamdesetih godina izgradili japanski redovnici kao simbol mira. Ondje je čarobni Augarten sa svojim cvjetnim vrtovima i palačom u stilu francuskog baroka. Žarište Karmelitermarkta je tržnica na kojoj se mogu pronaći proizvodi iz cijelog svijeta, sresti hipsteri u potrazi za hranom iz ekološkog uzgoja, kao i svi oni koji traže halal namirnice Tiši i prostraniji od užurbanih okruga 6. i 7., Karmelitermarkt je izvrsna alternativa užurbanom centru.

Josefstadt

Josefstadt je najmanja od 23 bečke četvrti, a omiljena je zbog svoje sofisticirane vibre. Lijepo uređena rezidencijalna četvrt dom je austrijskim političarima, a slovi kao jedna od arhitektonski impresivnijih. Uličice Josefstadta pune su veganskih trgovina, kao i tradicionalnih bečkih kafića koji postoje već više od stoljeća. Ne nedostaje ni vinskih barova, kao ni savršenih mjesta za doručak - u koje možete navratiti nakon joge u nekom od studija. Tražite li mirno susjedstvo nedaleko od akcije, Josefstadt je odličan izbor.

Donauinsel

Beču ne nedostaje parkova i vrtova, a više od polovice grada čine zelene površine. Većina ih se nalazi na Dunavskom otoku. Za sunčanih dana Donauinsel okuplja brojne bicikliste, šetače i rekreativce svih vrsta. Ljetni mjeseci savršeni su za kupanje i izlete pored rijeke, a duž otoka nalaze se i mjesta predviđena za roštiljanje. Svakog lipnja besplatni festival na otvorenom svake godine posjeti više od 3 milijuna ljudi.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju