„Kako ćemo nazvati ovu rajsku prirodu?“, pitali su se prije stotinu godina Slovaci promatrajući bogato zelenilo, duboke kanjone i slapove, šumama pokrivene planine na istoku zemlje…

Cijelo područje bilo je prepuno kanjona, livada, špilja i slapova. Pronađeno je čak 350 špilja, kanjon dugačak gotovo 12 kilometara, te slap visok 70 metara.

Nigdje drugdje u Slovačkoj ne živi toliko leptira kao ovdje, a podijeljeni su na čak 2 100 vrsta. Šumsku družinu čine i medvjedi, lisice, vukovi, jeleni, divlje svinje, kune i mnogi drugi, od kojih je 65 ugroženo.

Odlučili su kako ovaj mali komadić raja treba pod hitno zaštiti. Najprije je proglašen prirodnim rezervatom i uređen kako bi ljubitelji prirode mogli u njemu uživati bez da narušavaju prirodni balans.

Kroz livade i šume izgrađene su planinarske staze ukupne duljine 300 kilometara, a mnoge od njih ispresjecane su drvenim stubama i mostovima. Na fotografijama možda izgledaju vrtoglavo i opako, no dobra vijest je da na terenu većina njih nije zahtjevna i prijateljski dočekuje svoje velike i male goste.

Na izletištu Klastorisko, kraj ostataka starog manastira, podignute su kolibe i restoran za izletnike, a među glavnim atrakcijama istaknule su se Dobinska ledena špilja zahvaljujući ledenim formacijama, najviši slap Zavojovy, najviši vrh Havrania Skala na visini od 1 156 metara, planinarska staza Prielom Hornadu koja uključuje sedam mostova i više od stotinu stepenica, te Vernar ski resort.

Status zaštićenog područja bio je potreban, ali ne i dovoljan. Stoga je konačno, 1988. godine, proglašen nacionalnim parkom. Iako ih u Slovačkoj ima još osam, ovaj je baš nekako poseban, što nas vraća na pitanje s početka. Kako nazvati ovaj idilični dio zemlje, čiju ljepotu svi opisuju kao rajsku?

Neka se zove „Nacionalni park Slovački raj“, zaključili su Slovaci i ponosno stavili točku na i. Bome, zasluženo!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju