Nacionalni park Kornati otočni je arhipelag s 89 nenaseljenih otoka, otočića i grebena, poznat po visokim liticama i svojim golim izgledom. Ovo je najrazvedenija otočna skupina na Mediteranu, labirint kamenih otoka koji svakom posjetitelju oduzima dah. Park se nalazi u sjevernom dijelu Dalmacije, sjeverozapadno od Šibenika, na površini od 320 četvornih kilometara.

Kornatski otoci savršeno su odredište za sve koji traže sunčani labirint mora i otoka, te mir netaknute, kristalno čiste prirodne raskoši. U nastavku vam donosimo najvažnije informacije koje biste trebali znati prije posjeta Kornatima.

Dolazak do Nacionalnog parka Kornati

Do Kornata je moguće doći samo brodom, obično polazeći iz gradića Murtera. Do Murtera možete stići autobusom, budući da ga povezuje nekoliko autobusnih veza s drugim hrvatskim gradovima. Do Murtera postoje izravne autobusne linije, posebno iz Zagreba i Biograda na Moru. Svakako provjerite naš autobusni kolodvor Murter kako biste vidjeli sve rute, jer su polasci češći u vrhuncu sezone. Ako dolazite vlastitim autom, možete birati između vožnje lokalnom magistralom gdje nećete morati platiti cestarinu ili autocestom Zagreb - Split (A1), zatim izađite na izlazu Pirovac i nastavite cestama D59 i D121 prema Murteru.

Najjednostavniji, najugodniji i preporučeni način dolaska na Kornate je jedna od organiziranih tura iz Zadra, Šibenika ili Murtera. Cijena cjelodnevne ture je oko 40-70 eura za najmanje dvije osobe, a ovim putem ćete i najviše vidjeti.

Svaki posjetitelj Nacionalnog parka Kornati trebao bi imati važeću kartu za svaki dan boravka u parku. Ulaznice kupljene izvan prostorija parka i putem web trgovine jeftinije su od ulaznica kupljenih kod recepcionara u parku, tako da je vrijedno unaprijed kupiti ulaznicu za park, jer je ulaz u park gotovo dvostruko skuplji nego u agencijama za prodaju karata.

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!

Što vidjeti u Nacionalnom parku Kornati

Kao što ćete vidjeti, razlozi za posjet Nacionalnom parku Kornati različiti su koliko i morski život koji ga naseljava. U sezoni (srpanj, kolovoz) svi brodovi uglavnom imaju izlete svaki dan. U predsezoni i podsezoni (svibanj, lipanj, rujan, listopad) je ponuda izleta uglavnom bazirana na grupama kojima se mogu priključiti i individualni izletnici. Tko sve organizira izlete možete vidjeti na poveznici.

Uvala Strunac

Strunac je lijepa uvala u samom srcu Kornatskog arhipelaga, nenaseljenog otoka Žut. Smještena je samo 25 kilometara od Murtera. Ovaj otok poznat je kao otok kamena, maslina, smokava, vinove loze i bistrog plavog mora. Izvrsna hrana, prekrasno toplo more, zapanjujući pogled i dobri ljudi! Zbog toga je Strunac apsolutno idealno mjesto za posjetiti ako tražite predah od našeg suvremenog načina života vođenog brzom tehnologijom. Uvala Strunac rijetka je cjelina netaknute prirode.

Suhozidi

Kornati su prezidani sa stotinama metara zidova u samom kamenu koji su građeni da bi se sačuvao posjed i zaštitio "pašnjak" te spriječio prelazak ovaca iz jednog posjeda na drugi. Na otoku Kornatu dužina tih zidova iznosi 70 kilometara.

Uvala Levrnaka

Ova prekrasna uvala smještena je na istoimenom otoku u arhipelagu. Levrnaka je otok s visokim vrhom na 117 metara koji pruža prekrasan pogled na to područje. Na otoku Levrnaka nalazi se jedina pješčana plaža na cijelom kornatskom arhipelagu, nazvana Lojena.

Brojni klifovi

Jedna od najupečatljivijih prirodnih pojava na Kornatima su klifovi na nizu otoka Donjih Kornata, koji gledaju prema otvorenom moru. Najviši kornatski klifovi su na otoku Klobučaru, Mani, Rašipu velom - podmorski nastavci tih klisura dosežu i do 100 metara dubine.

Utvrda Tureta i Crkvica Gospe od Tarca

Otok Kornat, uvala Tarac, nekad srediąte života na ovim područjima - za Turetu se pretpostavlja da je nastala u 6. stoljeću, i da joj je namjena bila štiti i prati plovidbu brodova tada dosta nesigurnim Jadranskim morem. Crkvica Gospe od Tarca sagrađena je na ostacima starokršćanske crkve iz 16. st.

Aktivnosti na Kornatima

Ako dolazite vlastitim brodom, ne propustite priliku krstariti Kornatima (pobrinite se da imate važeću ulaznicu za park.) Plivanje, ronjenje s bocama i na dah su među obaveznim aktivnostima na Kornatima. Ako namjeravate roniti pomoću vlastite, autonomne opreme za ronjenje, to možete učiniti samo kao dio odobrene i organizirane grupe.

Ako planirate planinariti na otoku Kornati, ne bi trebalo biti teško doći do vidikovaca na brdu. Imajte na umu da ljetne vrućine mogu planinarenje učiniti donekle izazovnim. Svakako se pobrinite da sa sobom imate vodu te neki oblik zaštite od sunca jer na otocima nema puno hlada. Što se tiče rekreacijskog ribolova, dopušten je samo ako unaprijed pribavite dozvolu za ribolov.

Više informacija o cijenama ulaznica i samim ulaznicama istražite na službenoj stranici Nacionalnog parka Kornati.

 


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju