Takachiho Gorge ili tjesnac Takachiho jedna je od atrakcija koju trebate doživjeti putujete li Japanom. Prekrasan dio prirode nastao je prije stotinu tisuća godina kada je došlo do erupcije obližnjeg vulkana Aso.

Nevjerojatan prolaz koji stvara rijeka Gokase među stijenama djeluje na trenutke zastrašujuće, a na trenutke sanjivo. Za opak dojam zaslužne su bazaltne stijene vulkanskog podrijetla koje dosežu i do stotinu metara visine, a za ovaj nježniji dio zaslužna je mirna rijeka pod krošnjama drveća koju možete istražiti i čamcima.

U ovom tjesnacu možete uživati s dvije strane. Jedna je iz podnožja u kojem možete ploviti i promatrati slapove kako padaju s litica. Druga je s gornje strane, a možete ju doživjeti pješice, hodajući stazom uz rijeku.

Pođete li uzbrdo, nakon jednog kilometra hoda stići ćete do hrama Takachiho. Ovo je mjesto iz japanske mitologije, a priča vezana uz njega kaže kako se božica sunca Shinto naljutila zbog nepodopština svoje braće. U inat njima sakrila se da ju ne mogu pronaći, te ostavila cijeli svijet u mraku.

Ostali bogovi pokušavali su je istjerati van, no ništa nije djelovalo. Na to je jedna od božica započela komičan ples od kojeg su svi prasnuli u smijeh. Shinto je znatiželjno provirila i izašla da vidi čemu se svi smiju, i svijetlost se vratila na zemlju. I danas se ovdje odigravaju plesne večeri i nastupi uz glazbu na tradicionalnim instrumentima.

Ima neke sličnosti između ove priče i samog tjesnaca. Naime, kako je rijeka okružena visokim stijenama i natkrivena krošnjama drveća, ovdje je većinu godine prilično mračno. Stoga je najbolje vrijeme za posjet u ljetnim mjesecima kada božica Shinto malo više proviri.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju