Jeste li čuli za Reinholda Messnera? Taj talijanski pustolovac je alpinistička legenda koja je osvojila svih 14 svjetskih vrhova viših od 8000 metara, a bio je prvi koji se u službenoj ekspediciji 1978. godine uspeo na Mount Everest bez dodatnog kisika.

Upravo je Reinhold Messner osnovao planinarski muzej Corones, koji se, kako i priliči njegovoj tematici, nalazi na vrhu planine. Točnije smješten na vrhu Kronplatza na 2275 metara visine te pruža spektakularan pogled na Dolomite u Južnom Tirolu.

Reinhold Messner otvorio je taj muzej na sjeveru Italije 2015. godine te ga posvetio tradicionalnom planinarenju i planinarskoj povijesti. Ovdje se mogu razgledati predmeti, alati i fotografije koji svjedoče njegovim alpinističkim poduhvatima.


Glavna privlačnost muzeja je njegov položaj s prekrasnim izbočenim vidikovcem i unikatan izgled zgrade, za koji je zadužena slavna arhitektica iračko-britanskih korijena Zaha Hadid.

Muzej Corones kruna je Messnerova sveobuhvatnog rada i posljednji od šest muzejskih projekata posvećenih planinarenju. Istovremeno, nije jedini muzej koji se nalazi na vrhu planine.


Messnerov Muzej oblaka smješten je na vrhu Rite u Dolomitima na visini od 2181 metra, a World of Ice, posvećen ledu, u podzemnoj strukturi na 1900 metara nadmorske visine u Sulden am Ortleru u Italiji.

Najviši muzej na svijetu: Nevjerojatna građevina koja je u svoje vrijeme bila broj jedan u Europi Zgrada Mole Antonelliana u Torinu, Italija - 3 Zgrada Mole Antonelliana u Torinu, Italija - 4 Zgrada Mole Antonelliana u Torinu, Italija - 1 +1 Zgrada Mole Antonelliana u Torinu, Italija - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju