Kada more postane toliko toplo da se u njemu ne možete osvježiti koliko biste htjeli, ove rijeke neće razočarati. Vrućina vam stvarno neće moći ništa ako sa sobom ponesete lagano, pitko pivo kao što je Heineken® Silver, koji ćete s guštom popiti nakon raftinga, vožnje SUP-om ili vodenim igrama koje nude ove rijeke u Hrvatskoj i susjedstvu.

Heineken Silver Heineken Silver (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

1. Soča

Trikizni raj i slovenska Toskana samo su neke od predivnih sintagmi kojima posjetitelji opisuju neodoljivo prekrasnu rijeku Soču. Dolina rijeke Soče poznata je i kao Smaragdni put, a privlači turiste željne avanture te one koji samo žele odmoriti oči u zelenilu koje djeluje meditativno.

Dolina Soče raj je za planinare, rekreativce i one željne adrenalina. Nudi aktivnosti baš za svakoga, poput raftinga, ziplinea, penjanja ili paraglidinga, a oduševljava i brojnim znamenitostima koje vrijedi posjetiti. Sakralne građevine i Muzej Kobarida pričaju povijest ovog kraja, a prirodne atrakcije mogu vas u potpunosti vratiti u neka jednostavnija i opuštenija vremena.

Svakako vrijedi vidjeti Vražji most, s kojeg se pruža prekrasan pogled na Tolminska korita. Upravo su korita mjesta na kojima ćete se moći osvježiti jer iako je Soča zapravo hladna rijeka i temperatura vode uglavnom ne prelazi 15 Celzijevih stupnjeva, velika i mala korita mjesta su na kojima se brzaci smire i temperatura se ustabili. U Tolminskom koritu postoji termalni izvor, pa je taj dio temperiran na ugodnih 20 Celzijevih stupnjeva, za većinu dovoljno svježe da si razbistre glavu i spase se od ljetnih vrućina.

Soča Soča (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Za istraživanje svih prekrasnih mjesta ove spektakularne prirodne ljepote vjerojatno vam neće biti dovoljan samo jedan dan. Uz Soču se nalazi čak sedam kampova u kojima možete prespavati, a u većinu su dobrodošli i vaši kućni ljubimci. Noći na tom području znaju biti svježe, pa ponesite slojevitu odjeću, vreću ili dekicu da se pokrijete u šatoru i vjerujemo da ćete se pod zvjezdanim slovenskim nebom naspavati kao nikad.

Ovo je definitivno jedna od onih vikend-destinacija kojoj ćete se više puta vraćati i stalno otkrivati neka nova mjesta za osvježenje.

2. Korana

Ako vam je ledena Soča možda ipak preveliko osvježenje, idealna temperatura bit će vam ona rijeke Korane, koja u Karlovcu ljeti iznosi oko 25 Celzijevih stupnjeva. Bez straha možete skakati u nju na skakaonicama popularnog Foginova kupališta, a uz njezin se slap također volio osvježiti i Nikola Tesla kada je bio karlovački maturant.

  Foginovo kupalište Foginovo kupalište (Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell)

Ako vam masovke ipak nisu drage, u Korani možete uživati na brzacima kod Rakovice, Barilovića ili Rastoka, ali i u selu Korana, koje je samo nekoliko kilometara udaljeno od Plitvičkih jezera. U njemu ćete naići na prekrasno šetalište, a tik uz selo nalazi se i kupalište na kojem ćete pronaći osvježenje, ali i zipline.

Iskušajte ljekovitost potvrđenu analizom već 1870. godine, zbog koje je nastala stara uzrečica: ''Korana jača snagu muževa i krijepi žensku ljepotu.''

  Heineken Silver Heineken Silver (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

3. Mrežnica

Omiljena rijeka na kojoj Zagrepčani vole potražiti vikend-osvježenje je Mrežnica. Bistra plavozelena rijeka s čak dva izvora poznata je po svojim brzacima i slapovima, pa je biraju oni koji uz osvježenje traže i avanturu. Iako je od Primišlja do Karlovca na Mrežnici desetak prelijepih i posebnih kupališta na kojima se možete ''masirati'' na njezinim slapićima, izdvojit ćemo ih nekoliko.


Kupalište u Galović Selu nudi aktivan odmor uz rijeku – možete unajmiti SUP, kajak, kanu ili čamac i s ekipom krenuti na rafting. Sa sobom ponesite omiljenu osvježavajuću pivicu koju ako nije dovoljno hladna možete ohladiti i u Mrežnici.

  Mrežnica Mrežnica (Foto: Getty Images)

Mnogi će reći da se najljepši dio Mrežnice nalazi tamo gdje je Kanjon park Vrela Mrežnice. Na tom izletištu možete uživati u jezeru i prirodnom proširenju rijeke s otokom. Nestvarna priroda i pomalo vilinska atmosfera sigurno će vas namamiti da tamo i prespavate u robinzonskom kampu, ali na uređenom terenu. Oni koji ne uživaju u spavanju u šatoru uz Mrežnicu mogu prespavati i u drvenim kućicama. Buđenje uz sanjiv prikaz netaknute prirode i smaragdne rijeke napunit će vam baterije barem do sljedećeg vikenda.


4. Una

Neki će za nju reći da je jedna od najljepših rijeka Europe, ali i najhladnija. Obično je i do pet stupnjeva hladnija nego ostale rijeke u kontinentalnoj Hrvatskoj. Ime su joj dali još stari Rimljani – kad su je ugledali, uzviknuli su ''Jedinstvena!'' I stvarno, ako na njezinim pješčanim plažama ne pronađete osvježenje kada u gradovima postane neizdrživo, onda nećete nigdje.

Una Una (Foto: Getty Images)

Najpopularnije kupalište na hrvatskoj obali Une je plaža Kavrlja u Hrvatskoj Kostajnici, ali lokalci će preporučiti kupanje u obližnjem selu Kuljani. Želite li svoj osvježavajući izlet odvesti nekoliko kilometara dalje, prijeđite granicu i posjetite Novi Grad u BiH. On nudi predivno šetalište u hladovini kestena i lipa duž obale Une, gdje se nalaze, kažu nam susjedi, njezina najljepša kupališta. Odvezete li se malo niže od Bihaća, ne propustite posjetiti pet unskih otočića koji zajedno čine Japodske otoke, koji nude avanturu, ali i uživanciju.

Lagani Heineken® Silver u pauzi od veslanja kristalno čistom Unom čijom ste se vodom svako malo poprskali– kombinacija je to za poželjeti kada se ljetne temperature dignu iznad 30 Celzijevih stupnjeva, bilo da ste u Hrvatskoj ili BiH.

Heineken Silver Heineken Silver (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

5. Zrmanja

U surovom kršu, stvarajući sedru i slapove na masivnom Velebitu, smjestila se prekrasno čista rijeka Zrmanja. Izvire na 325 metara nadmorske visine podno planine Poštak na jugu Like i sve do Novigradskog mora, gdje se ulijeva u more, svojom dužinom od 69 kilometara stvara živopisne slike na koje je teško ostati imun.

Iako njezini brzaci nisu pogodni za bilo kakve aktivnosti, ne propustite uživati u vožnji brodom na mirnom dijelu Zrmanje ili posjetiti jedan od njezinih šest kanjona, koji zadivljuju impresivnim pejzažima.

Izletište Muškovci, Zrmanja Izletište Muškovci, Zrmanja (Foto: Getty Images)

Za vikend-bijeg u prirodu i pravo osvježenje na sat vremena šetnje uz lijevu obalu Zrmanje od Obrovca smjestio se Jankovića Buk. Točka na kojoj se morska voda ljubi s riječnom idealno je mjesto za kupanje, piknik i odmor u prirodi u kojem možemo pošteno napuniti baterije.

Ako već niste bili, svakako posjetite i izletište Muškovci. Ponesite dekicu, prijenosni roštilj i hladnjak pun najdraže pive te uživajte u druženju s prijateljima s povremenim zaronom u rijeku za dodatno osvježenje ili njišite se na lijanama i bacite se u rijeku, spuštajte se niz slapove, odnosno bacajte se s njihova vrha, s daski i s mosta ako želite.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Heineken po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju