Ovo putovanje je ujedno i prva avantura u organizaciji tvrtke Adventure Rakela koja će se u budućnosti baviti organizacijom avanturističkih putovanja širom svijeta. Radi se o humorističnoj, edukativnoj i zabavnoj ekspediciji bespućima država bivše Jugoslavije, plus Albanija. Šest država i 3000 kilometara u devet dana.



"Lijepu našu napuštamo tužna srca, ostavljajući žene baš na taj sveti dan 08.03.2014. Sve u istraživačke svrhe za znanost i dobrobit čovječanstva. Trgovat ćemo u Mostaru, jesti u Sarajevu i razbiti mit o najboljim ćevapima na svijetu. “Ferhatovićevim” ili “Željinim”. Obići ćemo piramide u Visokom, utvrdit istinitost navoda o njima i popričati s glavnim istraživačem jesu li iste imale građevinsku dozvolu.

Nakon Sarajeva i Visokog obilazimo KPD Zenica, opjevan u pjesmi “Zabranjenog pušenja”, a u okolici Prijedora idemo u lov na mitsko biće – “Drekavca“. Isto biće se pojavilo u selu Svojnovo kod Paraćina pa je velika šansa da ga i tamo potražimo, ako lov u Prijedoru bude neuspješan. Cjenkamo se na najvećem buvljaku u Europi – famoznoj “Arizoni“, posjećujemo rodnu kuću Bana Jelačića u Petrovaradinu, kao i čuvenu tvrđavu.



U Zrenjaninu u ime znanosti hvatamo, ubijamo i jedemo jednu genetski modificiranu životinju (osiromašeni uran NATO-a, op.a.) i utvrđujemo njenu štetnost na ljudski organizam. Nastavljamo za Beograd gdje radimo reportažu o hard core sceni grada, kultnom splavu “Black Panteras” i krećemo u potragu za karizmatičnim Kristijanom Golubovićem u svrhu intervjua.

U Zarožju kod Bajine Bašte tražimo čuvenu vodenicu i prvog srpskog vampira Savu Savanovića (glavnog lika prvog domaćeg horrora “Leptirica”). Nakon posjeta poznatoj srpskoj porodici proroka, Tarabićima u Kremni i saznanja što nas čeka u nastavku puta te našim životima, idemo se opustiti u kragujevačku krčmu “Ko to tamo peva“, koja u bašti ima zanimljiv izložak, autobus iz istoimenog kultnog filma.

Nastavljamo za Niš vidjeti “Ćele kulu” pa put Đavolje varoši. Ovo je drugi slučaj plagiranja mita jer se ista legenda prepričava u okolici Kratova u Makedoniji, sjeverno od Skopja. Tamo ćemo posjetiti kameni grad Kuklicu i utvrditi tko je koga plagirao. U Vlasotincu dokazujemo kako je njihov roštilj bolji od razvikanog Leskovačkog.
Sljedeće na putu nam je Skopje sa svojim najvećim romskim naseljem u Europi. Čuvena Šutka, grad u kojem je svaki žitelj prvak svijeta u nekoj gluposti. U Kruševu se klanjamo grobu pokojnog Toše, nastavljamo za Ohrid, te naposljetku obilazimo Tiranu, gdje radimo reportažu o mnoštvu bunkera iz Enverovog doba. Nakon Albanije idemo u Crnu Goru. Iz Budve kroz kanjon Pive i preko njene brane, ili preko treće najopasnije ceste na svijetu u kanjonu Morače.

To bi opis puta u najkraćim crtama, a ima još na desetke lokacija koje ćemo obići, ali Vam za sad ne želimo još sve otkriti. Sponzori su, kao i uvijek - jako dobrodošli!"

Eto, mi ih pratimo, pratite i vi na njihovoj stranici! Sretno im bilo!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju