Vodna bogatstva nacionalnog parka koji čine rijeke Una, Unac i rječica Krka, kao i njihovi kanjoni te sedrene barijere, vodopadi i slapovi idealna su kulisa za uživanje u prirodi. Dolina Unca sa zanimljivim, razigranim tokom toliko je lijepa da se ušće Unca u Unu često naziva i Dolinom bogova.

Samozatajni Martin Brod, za razliku od nešto popularnijih odredišta poput Kulen Vakufa ili Štrbačkog buka nije toliko razvikan, što ga čini idealnim odredištem za sve one koji traže mjesto koje turizam još nije iskvario. Martin Brod udaljen je oko sat vremena vožnje od Bihaća, odnosno nešto manje od dva sata od Gospića, sat i pol od Plitvičkih jezera ili dva sata od Zadra. Smjestio se na mjestu gdje se spajaju Unac i Una. Nekoć je to mjesto bilo poznato po vodenicama za mljevenje žita, a danas ih radi tek nekoliko.

Iako u neposrednoj okolici nema previše mjesta na kojima možete dobro jesti i piti, vodopad u Martin Brodu itekako hrani dušu.

Jedna od atrakcija lijepog sela Martin Broda je i bučnica. Naziv koji može odvesti u pogrešnom smjeru nema veze s hranom, radi se o nekoliko stotina godina staroj, prirodnoj „veš-mašini“ oko koje se cijelo selo okupljalo kako bi opralo odjeću. Nekoć su se bučnice često nalazile uz mlinove. Ekološka perilica svoj posao radi bez kemije i sapuna, a zahvaljujući snazi vode koja u bačvi stvara centrifugu. Snaga vode regulira se ručno pomoću ručice i ima sedam brzina. Nekoć je u Martinu Brodu bilo i oko 15 bučnica, od kojih su ostale samo dvije. 

Nacionalni park Una u BiH - Štrbački buk iz daljine (Foto: Branimir Vorša) - 6 Putovanja Avantura Unom: Što posjetiti, a koja mjesta zaobići na jednoj od najljepših rijeka u regiji

Posjetitelje može zbuniti i naziv tog idiličnog mjesta u Bosni i Hercegovini. Martin Brod nema veze s plovilima, nego je povezan s putem preko rijeke koji se u narodu naziva „brod“. Priča se i da je nekoć ondje živjela jedna Marta, zaljubljena u vojnika. Ona se utopila kada je pokušala prijeći brod i doći do svojeg vojnika. 

U svakom slučaju, Martin Brod vrijedan je puta, kao i divljenja tom vodenom carstvu u kojem još uvijek vlada mir. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju