Ljubitelji malih, mirnih mjesta i srednjovjekovnih sela u predivnoj prirodi, sigurno će uživati u jednom takvom ambijentu smještenom na sjeveru Španjolske, kraj Baskije.

Dolina Tobalina (Valle de Tobalina) predivno je mjesto netaknute, čiste prirode, s tek ponešto naseljenih mjesta. Malo turista, a puno sadržaja. Najviše se ističe tok rijeke Ebro koji omogućuje šetnjicu kroz kanjone, sela, ogromne kamene mostove iz srednjeg vijeka, zelenilo šuma i parkova, pa sve do prekrasnih slapova koji padajući s kamenih stijena tvore bazen i špilju iza svojih vodenih zastora.

Zove se Cascades de Pedrosa de Tobalina, a mnoge naše iskusne putnike ovaj bi ovo malo remek djelo prirode moglo podsjetiti na Zarečki krov. I ne bi pogriješili. Doduše, ovdje je na meniju ipak španjolska kuhinja, pa će ljubitelji paelle, omleta, tortilja, sangrije i drugih delicija doći na svoje.

Carstvo prirode

Dolina je dio Parka prirode od 1992. godine, a kako je ovaj ruralni dio Španjolske velik dio stanovništva zamijenio za velegradove, priroda je preuzela svoje. Sada je još ljepša destinacija za ljubitelje planinarenja, šetnji i bicikliranja – staze su spremne za svoje goste.

Riječ je o mjestašcu sa svega tisuću stanovnika na sjeveru Španjolske. Od grada Bilbao udaljeno je svega sat i pol vožnje, a pripada području zvanom Burgos koje je smješteno blizu slavne rute Camino de Santiago.

Ovo mjesto odiše srednjovjekovnim štihom, a kada završite s posjetom Valle de Tobalina, imate još mnoštvo stvari za vidjeti na raspolaganju: famoznu katedralu Burgos koju mnogi smatraju jednom od najljepših u cijeloj Španjolskoj, muzej ljudske evolucije, stari grad tj. dvorac na brdu kojeg je svojedobno osvojila i Napoleonova vojska, manastir s raskošnim unutarnjim dvorištem, monumentalna gradska vrata

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju