Svi mi imamo onog prijatelja koji za put s jednog kraja grada na drugi kaže „ma to možemo pješke“. Koliko su nas puta samo navukli na hodanje po vrućini ili kiši, dok su kraj nas pretjecali tramvaji i autobusi s udobno zavaljenim putnicima na istu destinaciju.

E, sad je prilika za testirati koliko uistinu mogu prošetati. Dobrodošli na ulice koje mogu biti putovanja sama za sebe. Tko to „može pješke“ – svaka čast!

Yonge Street, Kanada

Ulice Yonge smatra se glavnom ulicom Ontaria u Kanadi, a povezuje jezero Ontario s jezerom Simcoe. Upisana je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdulja ulica svijeta, s nevjerojatnom duljinom od čak 1 896 kilometara!

Gradnja ulice čak je proglašena događajem od nacionalne povijesne važnosti, a započela je u 18. stoljeću. Prolazeći njome, možete uočiti stare zgrade od cigle, mirne dijelove s malim lokalnim dućanima, te najnoviju gradnju, staklene nebodere i moderne trgove s mnoštvom reklamnih panoa i fontana – Trg Yonge-Dundas primjerice nosi i nadimak „Times Square Toronta“.

Iako Kanađani ne ističu previše ovaj podatak u turističke svrhe, za njih je ova ulica itekako izvor glavnih događanja: na njenom betonu odvijaju se parade, ulični performansi, pa i prosvjedi kad zatreba. Prilikom sportskih događanja i pobjeda, tisuće ljudi izlazi na Yonge i slavi, a promet se obustavlja.

Ovdje se često odvijaju i koncerti – Ricky Martin je 1999. godine prilikom davanja autograma u lokalnom Sunrise Recordsu izazvao toliku gužvu da je velik dio ulice bio zatvoren cijeli dan, a publika se i danas sjeća spektakularnih nastupa izvođača kao što su R.E.M. i Beyonce. Znate gdje vam je biti 😉

Roskildevej, Danska

Roskildevej je danska ulica koju mnogi smatraju najduljom u Europi. Dugačka je 30 kilometara, a povezuje Kopenghagen i Roskilde. Izgrađena je u 18. stoljeću i prolazi djelomično kroz stambene zone, a djelomično kraj prekrasnog jezera i zelenila. Zato savjetujemo da ovaj put prijeđete najdraćim prijevoznim sredstvom – biciklom.

Avenida de los Insurgentes, Meksiko

Ulica koja prolazi Mexico Cityjem duga je 29 kilometara i prolazi kroz 5 od ukupno 16 gradskih naselja. Nije baš u potpunosti turistički sadržajna, no ipak će vam zatrebati poželite li vidjeti spomenik u obliku piramide (Monumento a la Raza), meksički World Trade Center koji je jedna od najviših zgrada u gradu i ima vlastiti shopping centar, te povijesne dijelove San Angel i antičko selo Cuicuilco.

 

Broadway, New York

Ljepotica Velike jabuke dugačka je čak 53 kilometra, a i bez ove impresivne brojke mami turiste za svih strana svijeta. Prvi doseljenici nekad su je zvali „Prolazom džentlmena“ a u putopisima iz 19. stoljeća njeni prolaznici su opisani kao uredni i elegantno odjeveni. Danas je poznata po američkoj kazališnoj sceni Broadway, ali i uglancanim dijelovima grada kroz koje vodi: Manhattan, Osma avenija, Upper West Side, tzv. Kanjon heroja i Veliki bijeli prolaz…

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju