Nađete li se u Dubrovniku obavezno posjetite Lokrum. Otok Lokrum je udaljen tek 600 metara od dubrovačke obale, a savršeno je mjesto za bijeg u netaknutu prirodu i mir. Idiličan je ovo otok za sve ljubitelje sunca, lijepih plaža, tirkiznog mora i mirisa borove šume. Uz ovaj otok su vezane mnoge priče i legende koje ga čine mističnim, uzbudljivim i zanimljivim. Šetnja botaničkim vrtom, posjet povijesnim ostacima ili pak ljenčarenje uz more na Lokromu će svakoga očarati i napuniti novom, svježom energijom.

Dubrovčani savjetuju da se s ovog otoka ne uzima ništa pa čak ni ubrani list jer sve što se uzme s otoka će novom vlasniku donijeti nesreću. Otok Lokrum je bio dom benediktinaca koji su ga navodno prokleli nakon što su prognani s otoka. Dogodilo se na ovom otoku i ubojstvo ljubavnice Rudolfa, sina poznate austrijske carice Sisi i cara Franje Josipa I. Mnogo smrtnih slučaja, patnje i tragedija je povezano upravo s ovim otokom. Navodno su 2007. godine i dva radnika u benediktinskom samostanu snimili duha. Na otoku Lokrumu preko noći rijetko tko može ostati miran, na njemu navodno ostaju samu čuvari.

Inače, Lokrum je mali nenaseljeni otok ukupne površine od 0,7 kilometara kvadratnih od kojih je čak 0,6 kilometara kvadratnih prekrivenih gustom vegetacijom. Na malenom prostoru se tu mogu naći svi prirodni razvojni nizovi biljnih zajednica eumediteranskog područja Europe stoga je i zaštićen kao posebni rezervat šumske vegetacije već 1976. godine. Tamnozeleni Lokrum predstavlja kontrapunkt bijelom kamenom Dubrovniku i uopće ne čudi činjenica što je omiljeno izletište Dubrovčana za bijeg u zelenilo.

Na Lokrum možete stići iz starogradske luke brodićima koji voze svakih pola sata, a vožnja traje tek desetak minuta.

Kad stignete na otok Lokrum prošećite putevima i stazama ovog otoka kako biste uživali u netaknutoj prirodi i istražili sve ljepote koje ovaj predivan zeleni biser nudi.

Najstariji put na otoku je onaj koji vodi od Portoča, koji je ujedno i luka pa sve do samostanskog kompleksa koji postoji još od osnutka benediktinske opatije u 11. st. Prošećite i do njegove najviše točke, uzvisine na kojoj se nalazi tvrđava Royal, s koje se pruža predivan pogled na Dubrovnik, Cavtat i okolne otoke.

Na Lokrumu se nalazi botanički vrt sa zanimljivom zbirkom egzotičnih biljaka iz Australije, Južne Amerike, Afrike i drugih dijelova svijeta, kao i rijetke, zaštićene te ugrožene vrste šireg dubrovačkog područja. U botaničkom vrtu možete uživati u mirisu eukaliptusa, diviti se raznolikoj zbirci kaktusa, sukulenata i nizu drugih biljaka. Istražite i ostatke nekadašnje bazilike, samostan s klaustarskim vrtom te ljetnikovac Maksimilijana Habsburškog s vrtom i perivojem. Maksimilijan Habsburški je zaslužan što je danas praktički cijelo otok Lokrum perivoj.

Još jedan od prirodnih fenomena koji će vas očarati je malo slano jezero koje je nazvano Mrtvo more, a povezno je uskim kanalom koji prolazi kroz stijene. Mrtvo more je zapravo nekad davno bila špilja kojoj se pod utjecajem prirodnih pojava urušio strop te je postalo jezero koje je danas omiljeno kupalište neplivača i djece.

Kako bi predahnuli i odmorili svoje tijelo nakon istraživanja svih znamenitosti i prirodnih ljepota ovog bajkovitog otoka utočište pronađite na nekoj od mnogobrojnih plaža koje se prostiru duž cijelog otoka. Naići ćete šetnjom na brojne skrivene uvalice koje će vas mamiti na uživanje u tirkizno plavom moru. Južna obala otoka je uređena kao nudistička plaža.

Lokrum se može pohvaliti i bogatim životinjskim svijetom koji još nije ni približno istražen, ali budite sigurni da ćete naići na ponekog pauna, magarca i kunića, zaštićenu kornjaču čančaru, koja može živjeti više od stotinu godina, najvećeg srednjoeuropskog guštera velikog zelembaća te mnogo raznih vrsta ptica kojima je ovaj otok prvo odmorište nakon prelijetanja velikih morskih udaljenosti.

Želite li saznati više o ovom otoku svakako vam preporučujemo da ga posjetite i uživate u njegovim čarima, a na strašne priče zaboravite prilikom pogleda na čarobno plavetnilo mora.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju