Postoji li još netko tko nije čuo za legendarnu cestu zvanu Route 66? Možda ste ju vidjeli u filmovima ili čuli pjesme o njoj – no znate li zašto je uopće postala tako popularna kraj svih ostalih američkih cesta? Prođimo ju makar virtualno i otkrijmo neke zanimljivosti koje skriva.

1. Route 66 zove se još i Autocesta Will Rogersa

Ponekad joj tepaju „majka svih cesta“ ili „glavna ulica Amerike“. No, njeno drugo službeno ime je Will Rogers Highway, čemu svjedoči i spomen ploča nedaleko od ceste kod Santa Monice. Will Rogers je inače bio glumac i novinar poznat po svojim dovitljivim i humorističnim osvrtima zbog čega je zaradio nadimak „najdraži sin Oklahome“.

Jednom prilikom je izjavio: „Želim da se zapamti da sam se šalio na račun brojnih uglednih ljudi, ali da nikad nisam upoznao čovjeka koji mi se nije svidio. Toliko sam ponosan na to, da jedva čekam umrijeti, samo da mi to piše na grobu.“

2. Glavna junakinja pjesmi, malih ekrana i knjiga

Cesta je opjevana u pjesmi (Get your kicks on) Route 66. Skladao ju je Bobby Troup, a proslavio Nat King Cole. Kasnije je prošla kroz ruke Rolling Stonesa, Billy Bragga, Depeche Modea i drugih. O njoj je snimljena istoimena serija 1960-ih, a bila je i simbol bijega u slavnom američkom romanu Plodovi gnjeva prema kojem je snimljen film s Henryjem Fondom.

3. Bila je spas za brojne migrante, a danas je samo povijesna atrakcija

Iako je u popularnoj kulturi postala simbol bunta, slobode i rock'n'rolla, u doba Velike depresije Route 66 zapravo je značila nadu u bolju budućnost, naročito za brojne siromašne obitelji koje su njome trbuhom za kruhom putovale na zapad. Otvorena je 1926. i „umirovljena“ 1985. godine, pa njen značaj više nije toliko velik. Štoviše, uklonjena je s popisa američkih cesta (iako, nekim dijelovima se i dalje možete voziti). Danas služi kao turistička atrakcija uz koju su niknuli turistički sadržaji, a neki dijelovi nose naziv „Povijesna Route 66“.

4. Cesta je bila opasna zona za Afroamerikance

Za jedne simbol slobode, za druge noćna mora. U vrijeme gradnje ceste, SAD je bila duboko rasno podijeljena zemlja i Afroamerikanci nisu imali pristup brojnim objektima koji su se nalazili uz cestu. Dućani i restorani često su dozvoljavali ulaz samo bijelcima, a neki gradovi imali su znak upozorenja da bi radi vlastite sigurnosti svi ostali trebali napustiti grad prije nego padne noć. Malobrojni koji su dopuštali ulaz Afroamerikancima čak su imali knjižicu sa savjetima za sigurno putovanje.

5. Route 66 prolazi kroz osam država

Od Velikih jezera do Pacifika, kroz Illinois, Missouri, Kansas, Oklahomu, Texas, Arizonu i Novi Meksiko, sve do južne Kalifornije – toliko se proteže ova 4 tisuće kilometara duga cesta. Danas se uz nju gradi paralelna staza za bicikliste koja će pratiti tok ceste, pa ako ste za jednu veću i dulju avanturu – znate što vam je činiti 😉

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju