"Vi imate satove, ali mi imamo vrijeme", bio je talibanski odgovor na američke snage koje su započele okupaciju Afganistana. Nakon dvadeset godina i misije upitnog uspjeha snage Zapada su se povukle, ostavivši Afganistan još jednom – neosvojenim.

Kroz povijest je ova zemlja imala reputaciju područja kojim je gotovo nemoguće vladati. Pokušali su to mnogi, no uglavnom su osvajali samo bitke, ali ne i ratove.

Ogroman teritorij rascjepkan pustim i planinskim područjima, podijeljen među brojnim plemenima koja su često međusobno zaraćena – sve to otežava preuzimanje kontrole nad zemljom. Oni koji su pokušali, zaglavili bi godinama u mučnim i skupim borbama, rasipajući resurse da bi u konačnici dobili slabe rezultate.

Aleksandar Veliki relativno je brzo osvojio Perziju, ali se zato triput dulje mučio s teritorijem današnjeg Afganistana. Čak su i slavni mongolski osvajači ovdje doživjeli teške udarce. Početkom 13. stoljeća suočili su se s neviđenim otporom u kojem je ubijen sam Džingis-kanov unuk, a na što su uzvratili brutalnom odmazdom.

U 18. stoljeću Safavidsko carstvo uspjelo se proširiti po polovici Afganistana, no kada su pokušali preuzeti kontrolu nad paštunskim plemenima i preobratiti ih na šijitski islam, suočili su se s velikim pobunama, koje su ih u konačnici došle glave.

U modernoj povijesti lekciju zvanu "lakše je ući nego izaći" na teži način su naučili Rusi, Amerikanci i Britanci. Posljednji su u nekoliko navrata tijekom 19. i 20. stoljeća poveli ratove s Afganistanom te tako nadrapali da je iza njih ostala samo uspomena u obliku Britanskog groblja u Kabulu.

Ne čudi što je Afganistan dobio slavni nadimak Groblje carstava. Porijeklo ovog opisa je nepoznato, a mnogi politički analitičari ga dovode u pitanje. Samo zato što Afganistan u modernoj povijesti nije pao u ničije šape, ne znači da nije bio otvoren raznim utjecajima izvana – što se možda najbolje moglo vidjeti 1960-ih i 1970-ih, ali i danas u raznim regijama i običajima lokalnih plemena.

Dalo bi se razglabati o čimbenicima koji su doprinijeli propasti brojnih carstava koja su pokušala osvojiti Afganistan, pa čak i o "groblju carstava" kao auto-sugestiji koju su pokrenuli sami stanovnici Afganistana.

No, ne može se poreći kako je dolazak u Afganistan u najmanju ruku izazovan – zbog čega ćemo još dugo čekati na laku priliku za putovanje u tu zemlju kako bismo zavirili iza azijskih zastora.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju