U američkom nacionalnom parku zlosutnog imena Dolina smrti, događa se nešto neobično. U toj pustinji nema mnogo tragova života – tome svjedoče i nazivi kao što su Pogrebna planina, Prolaz mrtvaca, Kanjon suhih kostiju, Vražji teren za golf…

Pa ipak, nešto se kreće. U šetnji pustinjom možete iznenada ugledati trag u zemlji koji označava da je netko tuda prolazio. Doduše, trag je neobično ravan i često mijenja smjer pod pravim kutom. Koja životinja tako hoda? Ovdje? Nijedna. Da krenete pratiti trag, doveo bi vas do – kamena.

Rolling stones – ljenija, pustinjska verzija

Zovu ih kamenjem koje jedri pustinjom, a desetljećima se nije znao uzrok. Točnije, od početka 20. stoljeća kada je primijećen.

Kamenje koje plovi može biti teško i po stotinu-dvije kilograma, a put koji prevali može biti dulji od 100 metara. No teško ćete ih „uloviti“ u plovidbi. To je vrlo rijedak fenomen koji se događa svakih nekoliko godina.

Dugo su ljudi mislili da kamenje nose životinje. Neki su tvrdili da puše toliko jak vjetar koji je jednostavno u stanju nositi kamenje. Treći su pak u priču umiješali izvanzemaljce.

No razlog leži drugdje. Dolina smrti zapravo je neka vrsta suhog jezera. Za vrijeme kiše ona primi svoju mizernu količinu vode koja – premda ispari za vrijeme vrućina – iza sebe ostavi mulj. Kad zahladni, taj mulj postane sklizak gotovo kao led, a kad puhne jak vjetar, kamenje se otkliže. Naravno, u tome ima i mnogo finesa, nije tako jednostavno. No za putnike znatiželjnike koji nisu geolozi i znanstvenici, svodi se na to.

Ponegdje možete vidjeti i paralelne tragove koji se na nekim mjestima spajaju i razdvajaju. Dva kamena nađu se na istom putu usred cijelog tog prostranstva, kao da sudjeluju u utrci. Simpatični prizor dobio je stoga nadimak: Staza za utrke.

Misterij je riješen tek 2013. godine kada su istraživači prvi put ulovili kamenje u kretnji pomoću GPS-a. Tehnologija je otkrila da je ono što pokreće kamenje u jednom od najtoplijih i najsuših dijelova zemlje – led! Nije ni čudo što su nekima izvanzemaljci zvučali kao logičnija opcija. 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju