Kad god se nađete u Budimpešti, jedno od jela koje jednostavno ne smijete propustiti je langoš (lángos) – prava mađarska poslastica koja je osvojila srca mnogih ljubitelja brze hrane diljem svijeta. Langoš je prženo tijesto, hrskavo izvana, a prozračno i mekano iznutra, koje se može jesti samo, bez dodataka, ili pak obogaćeno raznim preljevima poput kiselog vrhnja, sira, češnjaka, pa čak i slatkih dodataka poput čokolade ili šećera.

Okusi mađarske svakodnevice (i tradicije)

Tradicionalni langoš, poznat kao sajtos-tejfölös, dolazi s nekoliko ključnih slojeva – prvo se bogato premaže pikantnim premazom od češnjaka (fokhagyma) pomiješanog s uljem, zatim slijedi sloj kiselog vrhnja, a na kraju se sve obilno posipa naribanim sirom koji se lagano topi dok je tijesto još vruće. Važno je napomenuti da češnjak može biti dosta intenzivan, pa se uvijek može birati s ili bez njega, ovisno o vlastitu ukusu. No ako se mene pita, svakako preporučujem da ga kušate s češnjakom – to je ključan dio originalnog okusa! Langoš se servira vruć, odmah nakon što izađe iz kipućeg ulja, jer je najbolji dok je još svjež i hrskav.

Tijekom našeg posjeta Budimpešti, odmah smo znali da moramo svratiti u jedno od najpoznatijih mjesta s ovom poslasticom – Molnár’s Langos, smješten u samom srcu grada, u ulici Váci 31, unutar pješačke zone, a samo nekoliko koraka od prekrasnog Dunava.

Najbolji langoš u Budimpešti - 2 Najbolji langoš u Budimpešti - 2 (Foto: Saša Vugrinec)

Odlučio sam isprobati klasični langoš s kiselim vrhnjem, češnjakom i naribanim sirom. Iako sam na trenutak pomislio naručiti dva, jer su mi oči bile gladne, ubrzo sam shvatio da sam jedva mogao pojesti i jedan! Lángos je bio nevjerojatno ukusan: savršeno pržen, s kremastim vrhnjem koje se slijevalo niz rubove, dok je pikantnost češnjaka davala dodatnu dubinu okusu, a sir se razvlačio pri svakom zagrizu.

Iako se povijesno smatrao jednostavnim i povoljnim jelom, u današnjem centru Budimpešte cijena langoša zna biti nešto viša nego što biste očekivali – kreće se od 1500 do 2500 forinti (oko 4 do 7 eura), ovisno o dodacima. Cijena langoša u Molnár’su iznosi oko 7 eura s pićem (kad se pretvore sve te forinte), a vjerujte mi, vrijedi svake kune (ili forinte).

Molnár’s Langos koristi samo prirodne sastojke, bez ikakvih aditiva, i slijedi tradicionalni recept koji se prenosi generacijama. Prostora za sjedenje nema mnogo, pa smo morali malo pričekati kako bismo ugrabili mjesto na terasi. No čekanje se apsolutno isplatilo – uz langoš i pogled na užurbanu ulicu u kojoj su se lokalci i turisti neprestano smjenjivali, osjećali smo se kao dio prave mađarske svakodnevice.

Uz odličnu hranu, u ponudi je i premium pálinka, savršen dodatak za sve koji žele kušati pravu mađarsku tradiciju u čaši. Osoblje je uvijek nasmijano i srdačno, što dodatno doprinosi ugodnom iskustvu. Nakon što smo guštali u savršenom langošu, nismo mogli odoljeti a da ne svratimo i u Molnár’s Kürtőskalács Cafe, smješten odmah pored. Tamo smo nastavili slatko iskustvo s kürtőskalácsom, poznatim mađarskim desertom u raznim okusima, uz kavu ili kuglicu sladoleda.

Šumska bajka pored Zagreba: Povratak prirodi u malim vilama koje pozivaju na pravi odmor Mala Vila - 10 Mala Vila - 9 Mala Vila - 8 +6 Mala Vila - 7

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju