Brežuljci prošarani vinogradima, srednjevjekovni gradići, ceste koje zovu na biciklističke i pješačke rute Istru čine privlačnom destinacijom bez obzira na doba godine. Stanica na kojima vrijedi provesti vrijeme ima koliko vam srce želi, a u nastavku vam donosimo neke od ideja za izlet.

Istarska pustinja

Sjeverozapadni dio Istre nudi prirodne zanimljivosti i ljepote koje vrijedi istražiti. Krenite iz Buja u pravcu Oprtlja pa nakon sela Marušići skrenite prema slapu i ponoru Butori gdje će vas dočekati predivan prizor.

Iz Jugovog potoka slap Butori pada dužinom od deset metara u jezerce i nestaje u ponoru stvarajući ugođaj koji se ne može opisati riječima. Upravo taj idilični kutak Istre svake godine u kolovozu privlači umjetnike iz cijele Europe koji uz krijes i baklje održavaju Susret šumskih pjesnika. Nešto dalje od slapa nalazi se i Istarska pustinja. Iako ondje nema niti deva, a niti piramida, nevjerojatna Šterna itekako je egzotična.

Nazvana Šterna prema istoimenom mjestu, Istarska pustinja sastoji se od sedimentne stijene, lapora. Po dinama se slobodno može hodati, bez straha da ćete u njih propasti. Kada ste već tamo, krenuti možete dalje prema Grožnjanu koji je mnogima jedan od najslikovitijih istarskih gradića.

Roadtrip Istrom

Uživate li u vožnji slikovitim krajolicima i istraživanju lijepih gradova i gradića, Istra je idealna destinacija za izlet. Jedna od predivnih ruta na koju možete potrošiti i nekoliko dana ide od Motovuna do Poreča, pa i dalje, prema Rovinju.

Grad Velog Jože nad dolinom rijeke Mirne jedno je od najposjećenijih mjesta u Istri. Predivni Motovun koji se naziva i „Grad Puž“ zbog kuća koje se spiralno pružaju od vrha prema podnožju, primjer je srednjovjekovnog naselja u kojem se satima možete diviti krivudavim uličicama, slikovitom trgu i pogledu što puca sa gradskih zidina. Iz Motovuna krenite prema gradovima Buzet i Buje ili nastavite do Livada, poznatih po tartufima i mirnog Oprtlja bogate prošlosti. Navodno se baš na tom području nalazio antički grad Stridon. Nastaviti možete do Završja, malenog mjesta koji se razvijao pod Mletačkom Republikom pa se vratiti prema cesti za Grožnjan, „grad umjetnika“ u kojem se okupljaju glazbenici i slikari.

Nastaviti možete do Buja i Umaga, Novigrada, Poreča, Vrsara i Rovinja, a svako od mjesta ponudit će vam brojne zanimljivosti za sva osjetila - od lokalnih specijaliteta do arhitekture i kulturnih zanimljivosti.

Novigrad leži nedaleko od ušća rijeke Mirne, a nastao je na poluotočiću koji je do 18. stoljeća bio otok. Oduševit će vas povijesna jezgra Novigrada s očuvanim kućama i palačama okružena srednjovjekovnim zidinama i kulama.

Stari dio Poreča također je fascinantan. Leži na poluotoku pred kojim je otočić Sveti Nikola. Među mnogobrojnim vrijednim kulturnim i povijesnim spomenicima ističe se Eufrazijeva bazilika s biskupskom palačom koja je na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine.

Najljepši Istarski slap

U blizini Pazina, pored naselja Floričići nedaleko od Pićna nalazi se predivni slap Sopot. Sa svojih 25 metara i tirkiznim jezercem koji se stvara u podnožju čini predivan prizor. Do Sopota ćete najlakše doći iz mjesta Floričići, s glavne ceste Pazin – Labin. Skreće se u mjestu Zajci, prateći putokaz za Jakomiće i Šviće. Slap je najbolje posjetiti nakon obilnih kiša, u jesen, zimu ili proljeće jer tada ima najviše vode, a i nije previše vruće za pješačenje. Odmah iznad slapa nalazi se vidikovac posvećen staroslavenskom bogu Perunu, vladaru neba. A nešto niže, na polovici spusta prema jezercu je i vidikovac božice plodnosti i zaštitnice žena – Mokoš. Prilikom spuštanja potrebno je i nešto vještine jer je staza strma.

Slika nije dostupna Putovanja Čudo prirode: Najviši slap u Istri zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet

Ispod i iznad tla

Pazin se nalazi u središtu Istre, a njegov je kaštel najveća i najbolje očuvana istarska utvrda. Uzdiže se na visokoj okomitoj stijeni iznad duboka ponora, na mjestu gdje rijeka Pazinčica ponire u Pazinsku jamu. I slavnoga pisca Julesa Vernea privukao je opis toga fantastičnoga mjesta pa je svoga junaka zatočio u pazinskoj tamnici a potom mu pomogao da iz nje pobjegne kroz Pazinsku jamu.

Odlučite li se za šetnju, kroz jamu vodi poučna pješačka staza malo dulja od jednog kilometra. Započinje kod mosta Vršić u blizini utvrde, a nastavlja se kroz zelenilo i bujnu vegetaciju kanjona. Uz stazu su postavljene edukativne ploče uz pomoć kojih ćete otkriti više o svijetu krša, biljaka i legendi koje ga okružuju. Krenuti možete i u speleoavanturu Pazinska jama, spuštati se ziplineom ili krenuti do staze Dolina mlinova. Vrijedi posjetiti i vodopade Pazinski krov i Zarečki krov. Više o izletu u Pazin doznajte ovdje. 

Na jugu poluotoka

Najljepši spomenik Pule svakako je Arena, podignuta u vrijeme rimskog cara Vespazijana u 1. stoljeću. Jedan je od najvećih amfiteatara na svijetu, a mogao je primiti čak 23 tisuće gledatelja. Pula je jedno od rijetkih preostalih mjesta na svijetu gdje posjetitelji mogu gledati simulaciju gladijatorskih borbi. Zanimljive kao i u doba starog Rima, borbe ipak imaju puno više milosti - ne završavaju smrću kao ondašnje. Današnji gladijatori bore se pravim oružjem i u pravoj odori, replikama starorimskih koje sami izrađuju. Spectacvla antiqva, spektakl koji ugošćuje moderne gladijatore održava se od sredine lipnja do sredine rujna jednom tjedno u večernjim satima, ali i tijekom cijele godine Pula nudi sadržaje posjetiteljima.

Jedan od njih je i Aquarium Pula koji bogatstvo Jadrana sa stoljetnom vojnom poviješću Pule. Akvarij je smješten u 130 godina staroj utvrdi Verudela, dijelu nekada moćnog obrambenog sklopa austrougarske Tvrđave Pula. U utvrdi danas žive stotine vrsta riba sjevernog i južnog Jadrana te brojne vrste iz tropskih morskih i slatkih voda kao i ribe hrvatskih rijeka i jezera.

Nedaleko od Pule je i Nezakcij, arheološki lokalitet koji podsjeća kako je taj kraj bio naseljen još u prapovijesti. U arheološkim istraživanjima pronađeno više od stotinu grobova sa zavjetnim predmetima poput urni, keramike, nakita, kamenih ploča i skulptura te zavjetni žrtvenik caru Gordijanu na kojem se čak nalazi natpis „Res Publica Nesactiensium“. Više o Nezakciju doznajte ovdje.

98 metara ljepote: Sarajevski Skakavac do kojeg se vrijedi prošetati Skakavac - 4 Skakavac - 3 Skakavac - 2 +0 Skakavac - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju