Španjolska je vječni izvor inspiracije i FOMO groznice – uvijek je toliko toga što treba vidjeti, kao i razloga za povratak. Jedan od njih je slikoviti grad u kamenu na brdu, smješten u samom srcu Španjolske. Slatki Toledo!

Danas je Toledo poznata turistička odrednica, biser španjolske kulture i UNESCO-ov štićenik. Nalazi se svega sat vremena od Madrida, pa bi bilo šteta propustiti priliku za barem jednodnevni izlet. Leži na brdu iznad rijeke Tajo, a stari dio grada opasan je moćnim zidinama koje skrivaju njegove ljepote i mame vas da se popnete među njih.

Ulazak u stilu

U grad možete ući iz više smjerova, tj. preko više mostova iznad rijeke Tajo. Tu je primjerice, Puente de San Martin – romantični srednjovjekovni most za pješake koji skriva zanimljivu legendu.

Arhitekt koji je podigao most samo nekoliko dana prije svečanog otvorenja shvatio je da je pogrešno izmjerio težinu i duljinu mosta. Uplašio se da će se, čim svečana vrpca bude prerezana, most urušiti pod težinom. Da bi ga zaštitila od sramote i progona, njegova je supruga potajno, tijekom olujne noći, zapalila most. Stanovnici su mislili da se dogodila nesreća i da ga je uništio udar groma. Suprugu je spasila obraz, a na istom mjesto ubrzo je podignut isti takav most – ovaj put u točnim dimenzijama.

Zidine grada čuva nekoliko gradskih vrata, od kojih su primjerice istaknuta La Puerta de Bisagra. Grandiozan ulaz u grad „podebljan“ je s dva bastiona i grbom većim od vas samih. Kad ih vidite, znat ćete da su to ta vrata, a nalaze se preko puta raskošnog zelenog parka i turističkog infopulta.

Blago skriveno među zidinama

Jedan od simbola panorame grada svakako je lokalna katedrala Toledo, smještena u zidinama opasanom starom gradu. Gotička i velebna stara ljepotica ulijeva strahopoštovanje svojom veličinom i moćnim izgledom. Građena je više od 200 godina i konačno dovršena krajem 15. stoljeća. Izgrađena je na mjestu gdje je nekad stajala stara džamija, a ta je pak džamija bila izgrađena na mjestu stare crkve.

Ljubitelji umjetnosti svakako bi trebali svratiti u Museo del Greco, posvećen jednom od najvažnijih i najslavnijih španjolskih renesansnih slikara. El Greco se osim slikarstvom bavio i filozofijom, a iz rodne Krete u Toledo je došao s 36 godina i ostao tamo do kraja života, zaljubljen u prekrasan grad.

Renesansni dvorac Alcazar izgrađen je na vrhu brda radi obrane, a danas je savršeno mjesto na kojem možete naučiti više o povijesti grada (s naglaskom na oružanu stranu povijesti) i uživati u prekrasnom panoramskom pogledu. Na ovo mjesto stigli su još u 3. stoljeću i sami Rimljani, pa ono predstavlja i svojevrsno arheološko nalazište. Teško je stradao tijekom Španjolskog građanskog rata pa je morao biti kompletno renoviran, no danas to vjerojatno ne biste ni pomislili da ga vidite.

Šarenilo u svakom smislu

Srednji vijek možda je bio mračno doba, no ovdje je život bio nešto šareniji. Toledo je oko 10. stoljeća bio poznat kao središte izučavanja magije. Studenti su dolazili i s područja današnje Njemačke samo kako bi naučili opskurne vještine. Baš zbog kulturne šarolikosti Toledo je bio savršeno mjesto za proučavanje raznih tradicija i kultura – španjolske, židovske, arapske…

Jedni od najljepših primjeraka španjolske arhitekture nastali su baš u periodu arapske vladavine. Multi-kulti atmosfera koja je vladala i obogatila povijest, svoj najljepši i najdugotrajniji izraz pronašla je u arhitekturi. Orijent je upoznao španjolsku stranu Mediterana i ostavio trag kojem se divimo i danas, tisuću godina kasnije.

Osim Arapa, tu su bili prisutni i Židovi. Zbog toga se Toledo smatrao i gradom triju kultura. Poznato naselje unutar gradskih zidina zove se La Juderia. Ime se prevodi kao „grad Židova“ – bila je to židovska četvrt koja je danas prilično dobro očuvana i savršena je ideja za romantičnu šetnju kroz lijepu stranu povijesti.

Na radost svih gurmana, to se odrazilo i na lokalnu kuhinju. Toledo je poznat po marcipanu, gulašima, siru, šafranu… Pa, pripremite ubruse i putovnice!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju