Topao sunčan dan, miris mora u zraku, šarene ulice s desecima restorančića te brujanje vespica po gradu – nakon naporne godine, kako bismo se rado odmorili u Italiji… I to baš u malom gradu površine od svega 10 kvadratnih kilometara: Vietri sul Mare.

Smješten je na južnim obalama talijanske „čizme“, s pogledom okrenutim prema Tirenskom moru i Sardiniji. Njegovo ime znači Vietri na moru, a kako ga se smatra i ulaznim vratima na slavnu Amalfijsku obalu, dobio je nadimak „prvi biser Amalfijske obale“.

Savršen je za sve one koji žele uživati u renesansnoj arhitekturi, kolekciji keramike, turi po okolnim vinogradima te, naravno, plažama i mediteranskoj hrani.

Mala prijestolnica keramike

O većini navedenog i ne treba mnogo govoriti – talijanske ljepote svima su nam dobro poznate. No zastanimo na trenutak na keramici. Ipak je ona simbol ovog gradića, a uočit ćete ju na svakom koraku – od pločica u interijeru preko rukohvata na stazama do javnih česmi na ulicama.

Proizvodnja keramike seže unatrag tisuću godina, ali je svoj zalet doživjela tijekom industrijalizacije. Početkom 20. stoljeća ovdje su živjeli neki od svjetski poznatih umjetnika i obrtnika koji su udarili dodatan pečat na već lijepu reputaciju grada.

Lako ćete ju upamtiti i kasnije prepoznati: odlikuju je odlučni potezi, jarke mediteranske boje i općenito vedar ton. Slike su pune života i boja, baš kao što priliči Italiji. Čak je i jedna posebna, popularna varijanta žute ovdje dobila svoj nadimak: Vietri žuta. A grad je dobio svoj: južna prijestolnica keramike.

Danas povijest umjetnosti na keramici možete oživjeti pred svojim očima u lokalnim muzejima ili čak na nekoj od radionica izrade keramike. Na taj način možete sami kreirati personalizirani suvenir i uspomenu.

Od Napulja je udaljen manje od sat vremena vožnje, a ta je vožnja sama po sebi već doživljaj. Put prolazi starim gradom Pompeja i pored poznatog vulkana Vezuv, koji ga je uništio na početku nove ere. Što reći, u Italiji nikad dosadno!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju