Juliana Trail planinarska je staza oko Julijskih Alpa duga 267 kilometara. Ne povezuje vrhove, već ide kroz doline i šume, preko planinskih prijevoja, kroz gradove i ljupka sela te uz rijeke Soču, Savu, Bač i Tolminku. Staza je kružna i obično se dijeli u 16 etapa, a na skoro svakoj pruža se pogled na najvišu slovensku planinu, magični Triglav.

Iako ovo nije staza za "osvajače" vrhova, pješačenjem kroz Julijske Alpe nećete se moći dovoljno nadiviti ljepotama prirode, pa i pogledima na te vrhove koji su i odozdo spektakularni, zelenim šumama, bajkovitim livadama, usnulim i onim manje usnulim mjestašcima, a usput ćete nailaziti i na mrke tvornice, bistre i brze rijeke i farme koje kao da su na kraju svijeta i upoznavati život, tradiciju i kulturu julijskoga kraja. A kad smo kod kulture, pitajte nekoga da vam ispriča legendu o Zlatorogu... i nazdavite jednim.

Dionice Juliane različite su duljine i zahtjevnosti, u prosjeku 17,5 kilometara, a koncipirane su tako da se imate gdje odmoriti nakon svake ako ste se odlučili za dugu šetnju Julijskim Alpama, a i da ne morate odraditi čitavu stazu. Iako je ukupna visinska razlika na Juliani gotovo deset tisuća metara, teren je uglavnom ravan, a staze idu "po izohipsi", pa će staza odgovarati svima, bez obzira na formu. Predviđeno vrijeme za prolazak cijele staze je 102 sata. Ali, naravno, možete si izabrati samo neke dionice.

Staza je dobro označena, a pripremiti se možete i uz ovu kartu.

Prva etapa kreće iz Kranjske Gore i vodi dolinom Save Dolinke i rubovima Karavanki. Penje do sela Srednji Vrh, pa se spušta natrag u dolinu do Gozda Martuljka kod Martuljkovih slapova. Nastavlja uz Savu točno uz granicu NP Triglav. Prva etapa duga je 18,5 kilometara i previđeno vrijeme prolaza je 5 i pol sati.

Druga dionica počinje u Mojstrani i prolazi kroz selo Dovje pa prolazi uz željezaru Jesenice. Etapa je duga 20,6 kilometara i može se prehodati za 4 i pol sata.

Treća dionica kreće iz Jesenica preko Dobravškog polja i Save Dolinke do sela podno Stola do Begunja. Za ovu dionicu dugu 16,7 kilometara trebat će vam također 4 i pol sata.

Četvrta dionica je gotovo potpuno ravna i zato je idealna za obiteljske izlete i planinare početnike ili one u lošijoj formi. Ide od Begunja kroz Radovljicu i Bled i završava na Bledskom jezeru. Ova dionica je i nešto kraća, samo 15 kilometara i može se prehodati za 3 sata i 40 minuta.

Peta dionica napušta Bledsko jezero i ide kroz Gorje, a završava u Goreljeku na Pokljuki. Duga je 21 kilometara i može se završiti za 6 sati i 40 minuta.

Šesta dionica vodi vas kroz šume i planine Poključke visoravni, a onda se spiušta u selo Stara Fužina. Ovaj dio Juliane, dug 22 kilometra, može se završiti za 4 sata i 40 minuta.

Sedma dionica je kratka, samo 11 kilometara i može se prijeći za samo dva i po sata. Od Stare Fužine kroz Ribčev Laz na Bohinjskom jezeru stići ćete do Bohinjske Bistrice.

Osma dionica vrlo je zahtjevna, i iako je duga samo 13,7 kilometara, trebat će vam za nju oko 8 sati. Vodi od Bohinjske Bistrice do Podbrda, preko prijevoja Vrh Bače koji je stoljećima povezivao Bohinj sa Primorskom.

Deveta dionica sigurno je jedna od najljepših na Juliani. Vodi kroz ljupka alpska sela i zaseoke iznad Baške grape, duga je 17 kilometara i može se prehodati za 6 i pol sati.

Deseta dionica prolazi donjim dijelom Baške grape, a onda dolazi u čudesnu dolinu Soče i mjesto Most na Soči. Duga 16,2 kilometara koje možete prijeći za 4 i pol sata.

Jedanaesta dionica je najkraća, ima samo 4,6 kilometara i vodi od Mosta na Soči do Tolmina. Da ju prehodate, trebat će vam samo jedan sat, pa je možete povezati sa dvanaestom dionicom ili uzeti predah u Tolminu.

Dvanaesta dionica duga je 16,1 kilometar i hodat ćete oko 4 sata. Povezuje Tolmin s Kobaridom.

Trinaesta dionica odvest će vas iz Kobarida do Bovca. Većim dijelom prolazi uz Soču, a s 20,4 kilometara jedna je od najdužih dionica na Juliani. Računajte da će vam za nju trebati 6 sati.

Četrnaesta etapa vodi do doline Log pod Mangartom, jednog od najljepših sela Julijskih Alpi, a i čitava dionica s puno slapova je čarobno lijepa. Duga je samo 11,3 kilometra i može se prehodati za malo više od 3 i pol sata.

Petnaestu dionicu pamtit ćete po usponu kojim ćete od Loga pod Mangartom doći do prijevoja Predil, a onda se spustiti na talijansku stranu. Dionica je duga 17,6 kilometara i trebat će vam oko 4 sata i 15 minuta da je završite.

Šesnaesta dionica uglavnom je ravna, duga je oko 19 kilometara i može se proći za 6 sati. Od rudarskog grada Cave del Predil ide prema Tarvisiju i prolazi kroz selo Rutte, pa prelazi granicu u Ratečama i vraća vas na početnu točku, u Kranjsku Goru.

Raj za planinare u susjedstvu: Staza mira otvorena na fronti iz Prvog svjetskog rata Staza mira - 1 Staza mira - 2 Staza mira - 3 +4 Staza mira - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju