Želite li se počastiti, preskočite gradove kao što su Zürich, London ili Ženeva i krenite u istraživanje onih koji nude puno sadržaja za manje novca.

Na popisu mjesta gdje nećete bankrotirati Ryanair izdvaja 12 sjajnih ideja za bijeg od rutine. Prosječne cijene za 2019. otkriva stranica numbeo.com, koja pomaže u tome da dobijemo osjećaj za to koliko novca treba izdvojiti za putovanje.

Bukurešt, Rumunjska

Jedan od najjeftinijih gradova u Europi je Bukurešt, što ga čini idealnim za istraživanje kafića i restorana. No tu priča nikako ne staje – na popisu mjesta koja treba posjetiti zasigurno su Palača parlamenta, brojni parkovi, kao i dvorac Vlada Tepeša koji se nalazi u blizini. Balkanski Pariz nudi smještaj za tridesetak kuna po osobi preko Airbnba, a osobito vesele cijene kave i piva.

Taksi 1 km (normalna tarifa): 2,96 kn
Pivo (domaći brend, točeno, 0,5 l): 12,46 kn
Cappuccino: 13,87 kn
Ručak u običnom restoranu: 46,72 kn
Boca vina (srednji rang, iz trgovine): 31 kn

Krakov, Poljska

S brojnim mjestima za zabavu, učenje o prošlosti i kulturno uzdizanje, Krakov je idealan grad za posjet. Drugi po veličini u Poljskoj, nekadašnji glavni grad, biser je arhitekture i sklada. Osim toga, jeftiniji je od Zagreba, pa nećete morati strahovati od bankrota.

Taksi 1 km (normalna tarifa): 2,96 kn
Pivo (domaći brend, točeno, 0,5 l): 15,64 kn
Cappuccino: 13,87 kn
Ručak u običnom restoranu: 46,71 kn
Boca vina (srednji rang, iz trgovine): 31,14 kn

Sofija, Bugarska

Europska metropola u kojoj vam se čini kao da ne možete potrošiti novac, naravno pod uvjetom da niste pretjerano rastrošni, idealno je mjesto za gurmanske izlete. Bugarska domaća hrana je zakon! Od pita do savijača, jela od mesa, gulaša i juha – svatko će pronaći nešto po svojem guštu. Grad u srcu Balkana očarava znamenitostima koje su za sobom ostavile različite kulture i civilizacije.

Taksi 1 km (normalna tarifa): 3,04 kn
Pivo (domaći brend, točeno, 0,5 l): 11,16 kn  
Cappuccino: 9,14 kn
Ručak u običnom restoranu: 45,67 kn
Boca vina (srednji rang, iz trgovine): 38,06

Sofija - 3 Sofija - 3 (Foto: Getty Images)

Budimpešta, Mađarska

Do Budimpešte iz Zagreba treba svega 3 do 4 sata vožnje automobilom i zahvaljujući tomu sjajna je vikend-destinacija. No s obzirom na sadržaje koje nudi, ima se što raditi i duže – najbolje cijeli tjedan. Mađarske kupelji jednako su popularne, ako ne i popularnije od neodoljive kuhinje – a oni koji jednom probaju taj užitak požele se vratiti.

Taksi 1 km (normalna tarifa): 6,72 kn
Pivo (domaći brend, točeno, 0,5 l): 11,20 kn
Cappuccino: 10,53 kn
Ručak u običnom restoranu: 44,78 kn
Boca vina (srednji rang, iz trgovine): 31,35 kn

Vilnius, Litva

Nepravedno zapostavljena baltička ljepotica Litva ima čudesnu obalu, pregršt nacionalnih parkova, a ni glavni grad nije ništa manje poseban. Vilnius je fascinantan spoj raznih arhitektonskih stilova, a kako biste je najbolje doživjeli, posjetite predsjedničku palaču i neke od mnogobrojnih crkava.

Taksi 1 km (normalna tarifa): 6,72 kn
Pivo (domaći brend, točeno, 0,5 l): 22.32 kn
Cappuccino: 10,53 kn
Ručak u običnom restoranu: 44,78 kn
Boca vina (srednji rang, iz trgovine): 31,35 kn

Bratislava, Slovačka

Među putnicima se već neko vrijeme širi nadimak za metropolu Slovačke – Partyslava, zbog bogatog noćnog života i pristojnih cijena. Možda nije raskošna niti velika kao Prag ili Beč, ali opet, dovoljno je lijepa i zanimljiva da svatko pronađe nešto po čemu će je zauvijek pamtiti.

Taksi 1 km (normalna tarifa): 5,38
Pivo (domaći brend, točeno, 0,5 l): 14,88 kn
Cappuccino: 15,11 kn
Ručak u običnom restoranu: 44,64 kn
Boca vina (srednji rang, iz trgovine): 37,20 kn

Budimpešta - 3 Budimpešta - 3 (Foto: Getty Images)

Kijev, Ukrajina

Iako vam možda nije bio u planu, Kijev je poznat po niskim cijenama, turbulentnoj prošlosti, lijepim građevinama i odličnoj hrani. Svaki veliki grad ima slavnu tržnicu na kojoj ćete kušati najfinije i najsvježije proizvode, a u Kijevu se ona zove Bessarabka i smještena je na istoimenom trgu. Ako ste gurman, ovo mjesto nipošto nemojte preskočiti.

Taksi 1 km (normalna tarifa): 12,68 kn
Pivo (domaći brend, točeno, 0,5 l): 8.42 kn
Cappuccino: 8,78 kn
Ručak u običnom restoranu: 42,28 kn
Boca vina (srednji rang, iz trgovine): 28,19

Gdanjsk, Poljska

Gdanjsk je jedan od najljepših gradova na Baltičkom moru – Amsterdamov "rođak" po arhitekturi karakterističan je po nanizanim i uskim zgradama, kao i najvećoj crkvi od cigle na svijetu. Osim toga, nalazi se na popisu europskih gradova koje preporučuju pivopije – osim domaće craft scene pronaći se mogu i piva sa svih strana svijeta.

Taksi 1 km (normalna tarifa): 4,08 kn
Pivo (domaći brend, točeno, 0,5 l): 15.64 kn
Cappuccino: 15,91 kn
Ručak u običnom restoranu: 43,36 kn
Boca vina (srednji rang, iz trgovine): 34,69 kn

Lavov, Ukrajina - 3 Putovanja Budi kralj Lavova: Prekrasni europski grad u kojem pivo u restoranu košta manje od 10 kuna

Fez, Maroko

Egzotika nadohvat ruke koju si svaki putnik može priuštiti "stanuje" u Maroku, gdje su zime, ali i cijene blage. Kulturno i religijsko središte Maroka ima brojne palače i džamije te, kao i svi veći gradovi u zemlji, lijepu staru jezgru.

Taksi 1 km (normalna tarifa): 3,84 kn
Pivo (domaći brend, točeno, 0,5 l): 17,45 kn
Cappuccino: 10,01 kn
Ručak u običnom restoranu: 20,94 kn
Boca vina (srednji rang, iz trgovine): 52,36 kn

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju