Slovačka prijestolnica uvijek se nekako nalazi u sjeni velikih i poznatijih susjeda, no i u njoj se može sasvim kvalitetno provesti primjerice, vikend! Svu slavu joj uzimaju već i ljepši Beč i Prag, ali ni glavni grad Slovačke nije za baciti, dapače.

Možda nije raskošan ni velik kao susjedi, ali opet, dovoljno je lijep i zanimljiv da je vrijedan posjeta i pažnje. Dosta mladih iz Hrvatske Bratislavu posjećuje putem turističkih agencija koje je redovno imaju u ponudi, a kad već dođete tamo, evo nekoliko savjeta kako najbolje iskoristiti vrijeme kada ne 'partijate', jer Bratislava je fantastičan grad za jednodnevni bijeg od stvarnosti i punjenje baterija.

Upustite se u avanturu vožnje kanuima

Za ovakve stvari obično morate ići u prirodu, ali to ovdje nije slučaj. Sportski kompleks "Divoka Voda" smjestio se gdje je Dunav najširi, u južnoj četvrti Čunovo. Ovdje možete uzeti kajak i probati kako izgleda ovaj adrenalinski sport, a jedini su uvjeti da imate dovoljno snage i kondicije te naravno, da znate plivati.

Bratislava - 4 Bratislava - 4 (Foto: Getty Images)

Posjetite "muzej Guggenheim"

Nažalost, za pravi Guggenheim ćete morati potegnuti do New Yorka, ali ovdje svakako vrijedi posjetiti galeriju Nedbalka čiji interijer podsjeća na gore spomenuti slavni njujorški muzej. Ovdje se nalaze moderna djela slovačkih umjetnika, pa pružite priliku i pogledajte kojom su umjetnošću Slovaci zadužili svijet zadnjih stotinjak godina.

Odvezite se brodom do dvorca Devin


Star više od tisuću godina, ovaj dvorac je jedan od simbola burne slovačke prošlosti. Nažalost, dvorac je srušila još Napoleonova vojska tako da zapravo idete u razgledavanje ruševina, ali znajte da s njega puca sjajan pogled na rijeke Dunav i Moravu. Kako i ne bi, kad tada promatrate svijet oko sebe s 212 metara nadomorske visine…

Istražite čudesnu umjetničku galeriju

Iako je poprilično udaljena od centra, Danubiana Meulensteen Art Musem jedno je od najboljih mjesta u gradu. Nalazi se na 'isturenom' poluotoku koji oplakuje Dunav, tako da je izgledom i lokacijom više nego primamljiva. Do tamo možete busom iz centra, a nakon što pogledate izložbu, sjedite u Art Cafe i guštajte…

Posjetite zelenu oazu


Kao što Zagreb ima Maksimir, a Split Marjan, tako i Bratislava ima Železna Studienka (željezni izvor), jedno od najljepših mjesta za opuštanje. Ljudi su nekad mislili kako je voda ovdje bogata željezom i mineralima pa odatle i ime, ali nakon analize utvrđeno je kako se radi o običnoj vodi. Obitelji s djecom, biciklisti, rekreativci svih vrsta obožavaju ovo mjesto, a i vi mu svakako pružite priliku.

Naravno, Bratislava nudi još mnoge trgove, kafiće i restorane, lijepi centar grada, ali to ćete ionako pronaći u svakom turističkom vodiču, dok bi vam ove stvari mogle proći ispod radara.

Skini se i zavrni rukave: Ovo je možda najbolji posao u Hrvatskoj Najbolji posao u Hrvatskoj - 3 Najbolji posao u Hrvatskoj - 6 Najbolji posao u Hrvatskoj - 4 +3 Najbolji posao u Hrvatskoj - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju