Gdanjsk je jedan od najljepših gradova na Baltičkom moru i dio Tricityija. Tricity se sastoji od tri grada: Gdanjsk, Sopot i Gdynia. Gdanjsk je često nazivan gradom slobode i solidarnosti jer je u njemu rođen demokratski pokret koji je svrgnuo komunističku vladu u Poljskoj. Osim što je najvažnija poljska luka, važno je kulturno, gospodarsko, komunikacijsko i turističko središte.

> Poljska u mome srcu: 25 ludih činjenica o zemlji u kojoj je najčešće ime za psa Burek!


Stari grad

Prošećite glavnom ulicom Długom sve do Długog Targa. Grad arhitekturom podsjeća na gradove poput Amsterdama radi značajnog nizozemskog utjecaja koji su ostavili nizozemski arhitekti. Primijetit ćete nanizane, relativno uske, zgrade. Razlog tome je da se nekada porez plaćao na širinu kuće, odnosno onaj dio koji gleda na ulicu.

Gdanjsk - 1 Gdanjsk - 1 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Paralelna s Długom ulicom je i ulica Piwna gdje visoko u nebo prodire Crkva sv. Marije koja je najveća crkva na svijetu sagrađena od cigle, te jedna od najvećih gotičkih u Europi. Preporučujemo vam da se popnete na crkveni toranj visok 78 metra kako bi uživali u neponovljivom pogledu na šareni grad. Jest da je potrebno proći 405 stepenica, ali nećete požaliti. Za to ćete morati izdvojiti 15 kuna.

Mjesto gdje je počeo Drugi svjetski rat

Znate li gdje se odigrala prva bitka Drugog svjetskog rata u Europi? Njemačka invazija na Poljsku odigrala se upravo u Gdanjsku 1. rujna 1939. na poluotoku Westerplatte. Poljske su vojne snage pružale otpor punih sedam dana, pa se Bitka za Westerplatte i danas smatra simbolom otpora.

> Kratki vodič kroz prijestolnicu Poljske: Grad koji ubrzano grabi u 22. stoljeće

U Gdanjsku je moguće posjetiti Westerplatte. Do tamo vas vozi brod na kojem se pušta snimka vodiča koji vam usput objašnjava kraj čega prolazite i nešto više o samom poluotočiću. Putovanje traje oko sat i pol, a neki od najljepših brodova kojima možete na to grupno putovanje jesu Czarna Perla i Galeon Lew.

Gdanjsk - 4 Gdanjsk - 4 (Foto: Pixabay)

Ostaci Solidarnosti

Solidarnost je naziv poznatog sindikata na čelu kojeg je bio Lech Walesa, poljski narodni heroj rodom iz Gdanjska na čije su pothvate Poljaci izrazito ponosni. Spomenuti se pokret pretvorio u borbu protiv tadašnjeg vladajućeg režima. U Gdanjsku možete posjetiti Europski centar Solidarnosti, kulturnu instituciju koja odaje počast pobjedi pokreta Solidarnost. Također, to je edukacijski, istraživački i akademski centar, te arhiv, knjižnica i multimedijalna knjižnica. Ulaz u Centar je besplatan, a želite li vođenu turu platit ćete 30-ak kuna.

Ulice noću Ulice noću (Foto: Thinkstock/Guliver)

Na prvom i drugom katu nalazi se stalni postav izložbe posvećene pokretu i oblicima u koje se kasnije razvio po Europi, a u prizemlju i djelomično na prvom katu možete pojesti tradicionalna poljska jela, ali i ona iz europske kuhinje.

Nogometni stadion

PGE Arena Gdanjsk
nogometni je stadion izgrađen 2011., a koristi ga nogometni klub iz Gdanjska koji je, gle čuda, dobio ime po Lechu Walesi.
Razmislite o nekoj od free walking tura o kojima više možete pogledati ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju