Pogledate li dijelove Japana iz zraka, uočit ćete neobične zelene površine nalik velikim ključanicama. Zovu se „Kofun“ što znači „antički grobovi“. To nam odgovara na pitanje o čemu se tu radi, a povjesničari i arheolozi pripisali su ih nekim od legendarnih japanskih careva i vladara.

Kofuni su podignuti između 3. i 7. stoljeća, a potječu iz istoimenog perioda – jednog od najranijih u (zapisanoj) japanskoj povijesti. Nisu uvijek nužno u obliku ključanice: nekad dolaze u obliku kruga, nekad su napravljeni od čistih stijena… Do sada je pronađeno čak 162 000 takvih grobnica, čak i na najudaljenijim mjestima i otocima.

Poznat primjerak je Ishibutai Kofun, napravljen od ogromnih stijena polegnutih jedna na drugu. Prostire se na površini dužine 54 metra i smatra se najvećom poznatom megalitskom strukturom u Japanu.

Među najvećima je i tzv. Daisen Kofun u gradu Sakai, koji je pripadao caru Nintoku. Širok je 486 metara i visok 36 metara. No, najviše pažnje privlače upravo spomenute grobnice u obliku ključanice. Takve su primjerice Mozu i Furuichi - skupine grobnica u gradu Sakai okružena bazenom zelene vode.

UNESCO ih je uvrstio na popis svjetske baštine u Aziji, a japanske vlasti strogo su ih zaštitile, onemogućivši na brojnim mjestima pristup stijenama i grobnicama. Zbog toga se ova čuda i njihove proporcije proučavaju pomoću satelitskih snimki, a turisti će morati još pričekati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju