• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #savjeti za putovanja

Jadopis jednog kuhara u Lijiangu: Obećavalo je spektakl, a završilo s babom!

Naš 'Masterchef putnik' Nikola Lesar odlučio je skrenuti sa zacrtane rute i preskočiti Shanghai i Hong Kong, kako bi uživao u pitoresknim krajevima ruralne Kine poznate po svojoj odličnoj ponudi hrane. Međutim...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr & Nikola Lesar 16.09.2013 09:13 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrijeme je da se krene dalje. Ostalo mi je još nekih desetak dana u Kini i totalno mijenjam svoju rutu. Umjesto velikih gradova poput Šangaja i Hong Konga biram manje gradove u poznatoj regiji Yunnan.

U trendu Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja Vrata Bilogore Vrata Bilogore Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"

Odlučujem se za Dali i Lijiang, puno manje gradove koji se nalaze na 2500 nadmorske visine i navodno imaju odličnu hranu koja ima puno tibetanskog utjecaja, pošto su dosta blizu Tibetu. Uzimam let jer je su nažalost sve karte za taj dan rasprodane a i sam put je dosta ubitačan, oko nekih 30ak sati.

Stižem u Lijiang, mali gradić koji me očarava već na mojem prvom koraku u njemu. Male uske uličice, mahovina po zidovima, potok koji se račva po cijelom gradu... Ma grad je stvarno čaroban, i najbolje od svega – nema puno turista. Sletio sam dosta rano, pa su možda ulice prazne upravo zbog toga. Nisam siguran. Ostavljam stvari u hostelu koji je zapravo u obiteljskom vlasništu i nosi ime „Mama Naxi's guesthouse“ . Vodi ga ljubazna starica koja ima topli majčinski odnos sa svakim putnikom koji odsjeda u njezinom hostelu.

„Mamamakeyoubreakfast“ , „Youhungry? Mamagiveyoufood!“ . Uvijek za sebe govori u trećem licu i engleski joj je poprilično loš, ali to samo dodaje još veću čar. Stvarno se osijećam ko doma. Gura mi ogromno pecivo u usta i odlazim u istraživanje.
Prošlo je podne i ulice se lagano pune. Kad velim lagano, mislim na masu turista koji bezglavo lutaju gradom i kupuju razne gluposti u suvenirnicama koje su na svakom uglu. Mislim da mi je mijenjanje rute bila jedna velika pogreška. Um jesto malih gradova, za koje sam mislil da skrivaju pravu kinesku kuhinju, dobivam turističke hotspotove u kojima doslovce nema poštene klope. Bez obzira na ljepotu ovih gradova, vidi se da im se lagano siše duša masovnim turizmom. Zamislite prepune plaže turista na našim obalama, pomnožite taj broj sa 100 i strpajte sve te ljude u male uske uličice nekog manjeg grada. Kaos.

Da stvar bude još gora, zabranjen je pristup okolnim selima i bilo koja vrsta trekkinga zbog potresa jačine 5 rihtera koji je prouzročil popriličnu štetu prije samo par dana. Navodno još drhti tlo čak i nakon par dana. I šećer na kraju – kiša. Jednostavno nema teoretske šanse da prestane. Ovo stvarno zvuči kao jedan veliki jadopis, ali stvarno nemam sreće u tih svoj zadnjih par dana u Kini. Pokušavam poloviti barem neke informacije i saznajem da ima ruta do obližnjeg sela pod imenom Baisha, udaljeno je samo 30ak minuta od starog grada Lijianga i navodno je hrana odlična!

Uzimam bus koji placam samo jednu kunu! Za tu pisljivu kunu mogu dokle god bus vozi, nije bitno kolko daleko idem! To se zove dobar lokalni transport. A i izgleda dosta uredno, čak ima i kante za smeće. Upute koje sam dobil na recepciji su bile dosta jasne, ali i čudne. Navodno se treba voziti do prvog velikog polja suncokreta i skinuti se sa busa na toj stanici. Super, oko mene sami suncokreti, od samog početka vožnje. Dobro da sam već pro level sa mimikom i gestikulacijom pa saznajem od lokalaca koja je moja stanica.

Skidam se sa busa i koračam u malo selo. Oko mene ogromne planine obavijene maglom, zelenilo, blatnjava cesta... Stvarno prava idila kineskog sela, sretan sam da mogu konačno iskusti pravu Kinu dok i ovo malo selo ne pregazi masovni turizam. Prva stvar koja me podsjeća na sela kod kuće je miris. Onaj poznati miris dima i dimljenog mesa. Uf!

Mali puteljci otkrivaju vrtove pune raznovrsnog povrća. Od kukuruza, tikvi pa do začinskog bilja. Seljani me gledaju poprilično čudno, pretpostavljam da sam jedan od rijetkih zapadnjaka koje imaju priliku vidjeti. Kina je općenito takva, čudno im je kad vide nekog sa okruglim očima i čudnom kosom. Smiješkaju se i znatiželjno promatraju svaki moj pokret.
Počela me hvatati glad pa se odlučujem za jedan od 3 malih „restorana“ u selu koji su očito novi, pretpostavljam da je Baisha iduća na listi za turistički hotspot. Odlučujem se za sir koji se radi od jakovog mlijeka, divljeg goveda koje se pase na visinama – i Naxi fried rice. Pošto je ovaj dio pokrajine poznat po Naxi narodu, mislim da se trebam fokusirati na njihovim jelima. Sir mi stiže na stol u malo drugačijem obliku nego kaj sam misli.

Pržen je u nekoj vrsti pivskog tijesta i posipan sa tonom šećera, pretpostavljam da se jede kao desert. Sam okus sira nije nekaj drugačiji od onog kravlje ali ipak ima malo intenzivniji okus. Sviđa mi se, ubijam tanjur za tren oka, prvi put da sam smazal desert prije glavnog jela. Drugo jelo – pržena riža sa ukiseljenim povrćem. Postoji puno varijanti pržene riže, sve ovisi u kojoj regiji se nalazite. Pržena riža se obično sprema sa ostacimo od idućega dana ili jednostavno sa nekom namirnicom koja se često koristi u toj pokrajini. U ovom dijelu Yunnana, Naxi narod koristi dosta ukiseljenog povrća pa ga čak stavljaju u rižu. Već nakon prvog griza nisam baš kupljen. Prekiselo za moj ukus ali ipak ima neki interesantan okus. Nemam pojma, možda mi je bila greška kaj sam smazal desert pa više nisam bil tolko gladan.

U Lijiangu kušam samo par stvari večinom preživljavam na njima. Ima jedan fenomenalan street food, zove se Baba. Neka vrsta palačinke, više slična onim Američkim nego našima koja se puni istim onim ukiseljenim povrćem koje koriste za prženu rižu. Ova Baba je odlična, moram nabaviti recept.

Razočaran Lijiangom, krećem u svoj zadnji grad u Kini, Dali. Razgovaral sam sa par Izraelaca koje tvrde da je to najbolji grad za završavanje avanture u Kini. I mislim da su totalno u pravu.

OPŠIRNU GALERIJU SLIKA POGLEDAJE NA FACEBOOK NIKOLINOM PROFILU 

  • #savjeti za putovanja
  • #Nikola Lesar
  • #nikola
  • #Lesar
  • #putopis
  • #jednog
  • #kuhara
  • #lijiang
  • #Putopis jednog kuhara
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni
Zlatni savjeti
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru
Ana Roš
Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru
Putnička klasa: Priče iz Latinske Amerike
Martina Divić
Putnička klasa: Priče iz Latinske Amerike
Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama
U Zagrebu
Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama
Usporite i udahnite: Savršeni weekend getaway za sve koji vole prirodu, kulturu i dobar zalogaj
Pokrovitelj TZ Virovitičko-podravske županije
Usporite i udahnite: Savršeni weekend getaway za sve koji vole prirodu, kulturu i dobar zalogaj
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tragičan kraj potrage za Šimunom! Pronašli ga na stijenama
nestao prije devet dana
Tragičan kraj potrage za Šimunom! Pronašli ga na stijenama
Strava u Njemačkoj: Šetači u šumi pronašli tijelo, vjeruju da je to dječak koji je nestao
strava u njemačkoj
Fabian (8) je nestao u petak, a sada su šetači u šumi pronašli tijelo djeteta
Nova akcija USKOK-a: Uhićenja u pet županija
nova akcija USKOK-a
U tijeku su uhićenja u pet županija! Procurilo o čemu se radi
show
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
Novi uvid
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
zabava
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Presmiješno
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Pretvarala se da grize psa, njegova reakcija raznježila je internet
Može li slađe?
Pretvarala se da grize psa, njegova reakcija raznježila je internet
tech
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
SAD zaplijenio najveću količinu bitcoina u povijesti od globalnih kriptoprevaranata iza zloglasne operacije "klanje svinja"
"Kriptoprinc" u bijegu
SAD zaplijenio najveću količinu bitcoina u povijesti od globalnih kriptoprevaranata iza zloglasne operacije "klanje svinja"
sport
Sjajni dinamovac sasvim iskreno: "Izbornik me je zvao, ali ja se ne vidim u reprezentaciji"
otvoreno rekao
Sjajni dinamovac sasvim iskreno: "Izbornik me je zvao, ali ja se ne vidim u reprezentaciji"
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Zbog Brune Petkovića u Turskoj izbila žestoka svađa
u središtu pažnje
Zbog Brune Petkovića u Turskoj izbila žestoka svađa
tv
MasterChef: Plavi odnijeli pobjedu, a Mario "oštro" rekao Antoniji: "Zaboravila si reći jednu stvar!"
SVAKA ČAST!
Plavi odnijeli pobjedu, a Mario "oštro" rekao Antoniji: "Zaboravila si reći jednu stvar!"
Kumovi: Želi se vratiti na nulu, ali hoće li ju sreća pomaziti?
KUMOVI
Kumovi: Želi se vratiti na nulu, ali hoće li ju sreća pomaziti?
U dobru i zlu: Očito je da ga je dobro namlatio, hoće li ju sada poslušati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Očito je da ga je dobro namlatio, hoće li ju sada poslušati?
putovanja
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Prehrambeni gigant ukida 16.000 radnih mjesta, novi šef traži smanjenje troškova
A prihodi rastu
Prehrambeni gigant ukida 16.000 radnih mjesta, novi šef traži smanjenje troškova
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
lifestyle
Možete li progutati slinu tri puta zaredom?
PROBAJTE!
Možete li progutati slinu tri puta zaredom? Ovaj test otkriva više nego što mislite
Olja Vori u satenskoj suknji i topu iz jesenske kolekcije H&M 2025.
Ženstvena i skladna
Olja Vori nosi najveće jesenske trendove, a nama je za oko zapela njezina suknja, koja se može kupiti za 30 eura
Frizure ovih slavnih žena najtraženije su u frizerskim salonima
IZABERITE NAJBOLJU
Frizure ovih pet slavnih žena najviše se traže u frizerskim salonima, jedna je hit već 30 godina
sve
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Slika nije dostupna

Nikola Lesar nastavlja svoj put u drevnom gradu Pingyao

Nikola Lesar nastavlja putovanje. Pakiram stvari, odjavljujem se iz hostela i sa knedlom u grlu – pravac na glavni pekinški željeznički kolodvor. Moram priznati da je opet prisutan onaj isti strah kod napuštanja Zagreba, opet odlazim u nepoznato. Sad nema povratka, sad jedino mogu iskorisiti taj strah da me gura naprijed!

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Putovanja

    Nikola Lesar nastavlja svoj put u drevnom gradu Pingyao

  • Slika nije dostupna Putovanja

    'Putopis jednog kuhara' završava vijetnamsku avanturu u gradu grijeha!

  • Slika nije dostupna Putovanja

    'Putopis jednog kuhara': Napokon u glavnom gradu Kambodže

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close