Na sjeveru Hrvatske, dvadesetak kilometara sjeveroistočno od Krapine i četrdesetak jugozapadno od Varaždina, nadomak Macelja i granice sa Slovenijom, smjestio se prema mnogima najljepši dvorac u Hrvatskoj, dvor(ac) Trakošćan.

Srednjovjekovni dvorac obnovljen u 19. stoljeću od 1954. godine je muzej koji otvara svoja masivna vrata i dopušta znatiželjnicima da zavire u četiri stoljeća povijesti. Pruža pogled u neke sasvim intimne, obiteljske trenutke iz kuhinje ili spavaće sobe, ali dotiče i opće točke koje su odredile svaki od perioda koji je preživio.

Sav šarm ladanja

Oko dvorca uređen je perivoj koji je kultiviran iz autohtone šume hrasta kitnjaka i običnog graba i u kojem se skrila kapelica posvećena Sv. Križu. Krajolik oko dvorca proglašen je 1955. park-šumom. Ona čini neodvojivu cjelinu s dvorcem i s Trakošćanskim jezerom, koje je postalo nezaobilazna šetnica, kulisa za vjenčanja i romantičan dodatak ionako bajkovitoj vizuri dvorca.

Voda se počela vraćati u Trakošćansko jezero - 3 Voda se počela vraćati u Trakošćansko jezero - 3 (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Veliko, oko kilometar i pol dugo umjetno jezero, moralo se zbog održavanja isušiti. Nakon duge dvije i pol godine radova i izvučenih 198 tisuća kubika sedimenta, rujanske su kiše napokon počele puniti jezero i vraćati mu – prepoznatljiv lik. Iako se na službenim stranicama posjetitelje i dalje moli za razumijevanje jer u jezeru nema vode, najnovije fotografije daju naslutiti da bi ta molba uskoro mogla nestati.

Iako je posjet Trakošćanu doživljaj po sebi, šetnja park-šumom i uz jezero, kao i pogled na dvorac preko jezera ili – u njemu, neodvojiv su dio "ladanjskog" uživanja i šarma i posve mijenjaju doživljaj povijesti koja vam se ovdje nudi. Jer, iako je Trakošćan sa svojim "samo" dvadeset i pet soba zapravo maleni dvorac, u njima ćete proći kroz uzbudljiv komad prošlosti.

Vladari i vladari

Trakošćan prvi se put spominje u pisanim dokumentima 1334. godine, a pretpostavlja se da izgrađen krajem 13. stoljeća kao dio obrambenog sustava sjeverozapadne Hrvatske. Ime je dobio ili po Tračanima ili po vitezovima Drachenstein koji su u ranom srednjem vijeku vladali ovim krajem.

Dvorac Trakošćan - 6 Dvorac Trakošćan - 6 (Foto: Shutterstock)

Prvi pouzdani vlasnici dvorca bili su grofovi Celjski koji su ga dobili od Žigmunda Luksemburškog (a on je dobio Barbaru), nakon smrti Ulrika II. 1456. godine, posljednjeg u lozi, trakošćansko vlastelinstvo mijenja mnoge vlasnike. Krajem 16. stoljeća dvorac je pripao obitelji Drašković koja napravila više nadogradnji, među bitnijima podizanje kata i izgradnju kula.

Krajem 18. stoljeća i oni ga napuštaju, da bi mu se vratili sredinom 19. stoljeća, kada ga Juraj Drašković obnovio u neogotičkome stilu i pretvorio ga u reprezentativni rezidencijalni dvorac koji izgleda onako kakvim ga i mi danas poznajemo. Draškovići su 1944. protjerani, a Trakošćan je nacionaliziran, da bi nakon rata pripao onoj državi, a danas je u vlasništvu RH.

Izlet za svaki gušt

Posjet Trakošćanu već na samim ulaznim vratima počinje sličiti na filmsku avanturu. Dočekuje vas pokretni most koji drže masivni lanci, a u sljedećem se trenutku nalazite u dvorani punoj viteških oklopa koji vas nepovjerljivo promatraju.

Priče o dvobojima, bitkama i pravim ratovima ispričat će vrijedna zbirka oružja, a o uvijek novim vremenima šaputat će predmeti koje susrećete iz prostorije u prostoriju. Muzej je otvoren svaki dan osim na Božić i Uskrs, od 10 do 18 sati ljeti, tj. od 9 do 16 sati zimi. Cijena ulaznice za odrasle je 7 eura, a za djecu 4 eura.

Dvorac Trakošćan - 4 Dvorac Trakošćan - 4 (Foto: Shutterstock)

Trakošćan je uvijek dobra ideja za izlet, a jednako se dobro snalazi u ulozi usputnog i konačnog odredišta. Hrvatsko zagorje iz godine u godinu nudi sve više posjetiteljima raznih interesa, pa je sve lakše organizirati izlet – poučan, aktivan ili gastronomski, a sve se teže odlučiti što ne stignete ovaj put “odraditi“. U blizini je Muzej Radoboja, Lepoglavske čipke, više arheoloških nalazišta, Muzej krapinskog pračovjeka…

Šetnica oko Trakošćanskog jezera uređena je kao poučna staza, a ako vam njezinih pet kilometara nije dovoljo rekreacije, iskoristit Trakošćan kao polaznz točku za uspon na Ravnu goru, nevisoku, ali sasvim nepravedno zanemarenu godu Hrvatskog zagorja s koje se pruža fantastičan pogled na Zagorje i sve do Kamniških Alpa.

Jedan od najljepših u Sloveniji: Zeleni slap u kamenom amfiteatru doline Soče Slap Kozjak - 1 Slap Kozjak - 3 Slap Kozjak - 2 +0 Slap Kozjak - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju